SEB:s Asienchef tror på Kina

2:19 min

Efter en kaosartad sommar med stora nedgångar på de kinesiska börserna och en försvagad kinesisk valuta väntar troligen en stormig höst. Många experter varnar för att nedgången i den kinesiska ekonomin kommer att märkas tydligt i hela världen. Men Sean Yokota som är SEB:s chefsstrateg i Asien är optimistisk på längre sikt.

– Det kan verka som att allt är utom kontroll i Kina men på fem års sikt ser det bra ut, säger Sean Yokota.

Han tycker att den kinesiska staten gör en del bra saker som talar för att Kinas finansiella system kommer att bli mer likt de i västvärlden framöver.

Att Kinas ekonomi saktar in beror bland annat på att landet inte längre investerar i så stor utsträckning med lånade pengar. Åtstramningarna kommer gynna landet på längre sikt, tror Yokota.

– De går igenom en smärtsam period på två år så att de om fem år kommer vara i ett betydligt bättre läge, säger Yokota.

Han bedömer att Kina då kommer vara ett av världens bäst presterande länder. Han tror visserligen att tillväxten kommer vara lägre än dagens sju procent framöver men det kommer vara en sundare tillväxt som drivs mer av marknaden än av statliga olönsamma investeringar.

Bland annat tycker han att det är positivt att den kinesiska staten faktiskt släppt en del av kontrollen över landets valuta. Yokota tror därför att renminbins värde kommer att falla ytterligare i höst.

Det skulle göra kinesiska varor ännu billigare, vilket ställer till det för till exempel den svenska Riksbanken som hoppas att inflationen ska ta fart.

– Kinas billigare varor gör att landet exporterar deflation och det kommer pressa inflationen i till exempel Sverige, Europa och USA framöver, säger Yokota.

Det innebär också att centralbankerna i västvärlden och framför allt i Kinaberoende Japan kommer att tvingas fortsätta att hålla räntorna låga och i vissa fall trycka pengar genom att köpa värdepapper, tror Sean Yokota, som alltså är chefsstrateg i Asien för SEB.