Flyktingar kom med färja till Göteborg från Kiel

1:58 min

De senaste dagarna har det etablerats en ny väg för flyktingar hit till Sverige; via färjor från Tyskland. I morse kom ungefär 150 flyktingar till Göteborg med färjan från Kiel. Flera av dem vittnar om en strapatsrik resa från Syrien.

– Sverige är min dröm, säger Heba Shamma.

30-åringen från Aleppo i Syrien ler stort under sin blå keps när hon just har klivit av färjan i Göteborg. Hemstaden beskriver hon som totalt förstörd.

– Du ser bara döda människor, blod och förstörda byggnader. Det är bomber överallt.

Heba beskriver de femton dagarnas resa från Syrien till Sverige som mycket svåra. På liknande sätt berättar Tarek Al Hussayan som har flytt från Damaskus.

– Det var så svårt! Vi kom från Syrien till Turkiet, sedan från Turkiet till Grekland i en liten båt. Det var så farligt, vi var runt 40 personer på en nio meter lång båt.

Nu vill Tarek till Halmstad där hans pappa och bror bor.

I dag kom den första samlade gruppen flyktingar just med färjan Kiel-Göteborg. De senaste två dygnen har rederiet Stena Line också tagit ett par hundra flyktingar på färjor från Rostock till Trelleborg.

Flyktingarna har giltiga biljetter, betalda av dem själva eller tyska staten, säger vice vd Niclas Mårtensson, som inte tvekar att ta ombord flyktingar på rederiets färjor.

– En av grundbultarna hos Stena Line är att vi särskiljer ingen, alla är välkomna ombord. Det tror jag är det viktigaste budskapet från vår sida, säger Niclas Mårtensson till Ekot.

– Sen när man står här är det självklart att många andra tankar rör sig i huvudet på mig, och jag tror på dig också, som gör att det blir ännu mer tydligt att det är självklart att vi ska vara tillgängliga i sådana här situationer.

Hur mycket av oro finns hos din personal för vad detta möjligen kan föra med sig i form av problem eller svårigheter?

– Jag skulle vilja säga att det finns en fantastisk stolthet i att kunna hjälpa till och vara medmänniska. Vi ser inte problemet här, säger Stena Lines vice vd.