Organisationer varnar för allt värre situation i Cizre

2:05 min

Människorättsorganisationer varnar för en allt värre situation i staden Cizre i sydöstra Turkiet. Staden är isolerad, där är utegångsförbud och det kommer motstridiga uppgifter om antalet döda.

Ekots korrespondent kan inte nå flera av hennes kontakter i Cizre. Sedan åtta dagar råder utegångsförbud och telefoner och internet är avskurna i stora delar av staden.

I Cizre har det varit hårda sammandrabbningar mellan turkiska säkerhetsstyrkor och unga anhängare till den kurdiska gerillan PKK som satt upp barrikader för att hindra polisen från att komma in i vissa kvarter.

Enligt turkiska läkarsällskapet går det nu inte längre att nå det statliga sjukhuset i Cizre. Bilder som BBC publicerat visar hur döda kroppar förvaras i hemmen och kyls av pet-flaskor fyllda med is.

Uppgifterna är helt motstridiga. Enligt det pro-kurdiska partiet HDP har mer än 20 civila dödats de senaste dagarna men enligt Turkiets inrikesminister har bara en civilperson dött och mer än 30 från väpnade grupper.

Premiärminister Ahmet Davutoglu har i en tv-kommentar sagt att inga civila har dött. Amnesty i Turkiet säger till Ekot att organisationen inte kan bekräfta antalet döda i staden eftersom observatörer inte kan nå Cizre.

En grupp parlamentariker från HDP ha försökt gå till fots till staden för att ta reda på hur läget är men har stoppats av turkiska säkerhetsstyrkor. Emirhan Uysal är ansvarig för människorättsorganisationen IHD i den provins Cizre tillhör.

– Igår försökte vi föra in en lastbil lastad med bröd till staden. De varken släppte in oss eller tog emot brödet vi hade tagit med oss, säger Emirhan Uysal.

Han befinner sig i en grannstad men har fått rapporter från aktivister i Cizre.

– Människor är i en miserabel situation. I dag är det åttonde dagen på isoleringen. I åtta dagar har de varit utan el och vatten och mat. De är instängda i sina hem, säger Emirhan Uysal.

Under fredagkvällen meddelade delstatsguvernören att utegångsförbudet i Cizre kommer att hävas under lördagen.