"Tiggeri inte ett sätt att överleva i längden"

Det är bättre att hjälpa fattiga EU-medborgare i sina hemländer via organisationer än att ge till tiggare som ber om hjälp på gatan i Sverige. Det budskapet lämnade barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér idag, och hon får medhåll av sin kollega i den rumänska regeringen, statssekreterare Ciprian Necula.

– Att göra tiggeri till ett yrke är inte ett sätt att överleva långsiktigt, säger Ciprian Necula, statssekreterare på ministeriet för EU-fonder i Rumänien.

Han har en bakgrund som aktivist i romska frågor, och anser att de fattiga rumäner som tigger i bland annat Sverige skulle få bäst hjälp genom insatser i hemlandet.

Ett liknande budskap som det barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér har.

– Jag tycker att det är bra att svenskar är givmilda och man ska göra som man själv vill, men jag är övertygad om att medlen gör bättre nytta genom organisationer som har ett långsiktigt arbete och en större träffsäkerhet när det gäller lokala insatser, säger Åsa Regnér.

Hur hjälporganisationer kan stötta lokalt i Rumänien och Bulgarien diskuteras idag på ett seminarium i Stockholm. Bland annat handlar det om hur det samarbetsavtal som Sverige och Rumänien slutit, och som Sverige är på väg att sluta med Bulgarien, kan bidra.

Avtalen innebär inte några ekonomiska bidrag från Sverige, utan handlar om experthjälp, bland annat med att få del av EU-pengar för att stötta fattiga medborgare.

Att stötta på plats är bra tycker många hjälporganisationer, men de anser att man samtidigt behöver fortsätta hjälpa EU-medborgare som tagit sig till Sverige.

EU-parlamentarikern Soraya Post som själv är rom, är skarpt kritisk mot budskapet att inte ge till människor som ber om pengar på gatan.

– Jag tycker att det är skrämmande, att man uppmanar svenska folket att minska sin empati och inte skänka till människor i nöd på gatan. Vilket samhälle vill vi ha då, frågar hon.