SD kan bryta med ungdomsförbundet

1:09 min

Valet av ny ordförande inom Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU, riskerar att skapa en spricka till moderpartiet. Enligt SD:s partiledning så kommer man bryta samarbetet med SDU om man väljer ungdomsförbundets egen kandidat som ordförande. Men favoriten till att bli ny ordförande, Jessica Ohlson, menar att hon vill ha en dialog med moderpartiet.

- Jag har redan nu bjudit in partiledningen till samtal och jag har även personligen pratat med Jimmie Åkesson. Och han var positiv till att ha ett samtal, säger Jessica Ohlson.

Konflikten mellan moderpartiet och ungdomsförbundet har pågått under en längre tid och fick ny fart i och med uteslutningen av flera toppnamn inom SDU i våras, däribland ungdomsförbundets tidigare ordförande Gustav Kasselstrand.

Kärnan i stridigheterna rör partiets ideologiska inriktning. Medan moderpartiet rör sig mot socialkonservatism och öppen svenskhet vill en falang inom SDU driva en mer nationalistisk agenda.

I ett försök att påverka resultatet så har nu flera inom partiledningen ringt till SDU-ombud och förklarat konsekvenserna av att välja Jessica Ohlson som ordförande.

Jessica Ohlson påpekar också att SD:s partiledning inte själva avgör frågan om en splittring, utan ombuden på partiets landsdagar i november.

- Det räcker inte med att enstaka personer tycker att man ska bryta med ungdomsförbundet. Det krävs en stadgeändring, säger Jessica Ohlson.