Cameron upplöser inte parlamentet i Nordirland

1:23 min

I Storbritannien har premiärminister David Cameron sagt nej till att upplösa det nordirländska lokala parlamentet, sedan försteministern Peter Robinson i går avgick och kastade parlamentet ut i akut kris. Det är en svart dag för den politiska processen, säger ministern för nordirländska frågor i Camerons regering.

– Men det är också värt att komma ihåg att vi har upplevt ett antal dåliga dagar under de 20 år som gått sedan Nordirlands ledning inledde den här fantastiska processe, säger Theresa Villiers som är Nordirlandminister i David Camerons regering.

Peter Robinson avgick i går till följd av en konflikt inom det lokala parlamentet. Han hade försökt att ajournera det lokala parlamentets vanliga arbete för att istället koncentrera sig helt på krismöten om huruvida den Irländska republikanska armén, IRA, i hemlighet finns kvar i det nordirländska samhället.

Det förslaget röstades ner av nationalisterna och republikanerna. Robinson avgick och tog med sig tre av fyra övriga ministrar i den lokala ledningen som blev till efter långfredagsöverenskommelsen år 1998.

Robinson tillhör ett av unionistpartierna i parlamentet som består av partier från båda sidor i den gamla Nordirlandskonflikten. Partiet ha vänt sig till premiärminister Cameron och försökt få honom att upplösa parlamentet, men han har hittills sagt nej.

Det nordirländska parlamentet har varit upplöst tidigare. Från 2002 och fem år framåt stod Nordirland istället under direkt brittiskt styre. Både den brittiska och den irländska regeringen försöker nu medla i konflikten.