Orbán: "Flyktingar har gjort uppror"

1:53 min

Ungerns premiärminister, Viktor Orbán, hävdar att flyktingarna som strömmar in i landet "gör uppror mot ungerska myndigheter". Han hotar med att polisen kommer att börja ta i med hårdhandskarna nästa vecka, då landets nya, tuffa flyktinglagar träder i kraft.

– Jag skulle vilja tacka den ungerska polisen, för de senaste dagarna har illegala invandrare i praktiken gjort uppror: De ockuperade en tågstation, de vägrade lämna sina fingeravtryck, de har revolterat mot ungersk lag, hävdade Viktor Orbán under en presskonferens i dag, enligt Reuters.

Ungersk polis har fått utstå hård kritik det senaste dygnet, sedan en video från ett ungerskt flyktingläger uppmärksammats. Den är filmad av en frivilligarbetare och visar hur polisen står på andra sidan av ett galler och kastar in smörgåsar till människorna, som får kämpa om maten bäst de kan. ”Som djur i bur”, lyder en av många kommentarer.

Ungern är just nu i färd med att bygga klart det taggtrådsstängsel mot Serbien som ska hålla flyktingar ute, och Orbán påminde under presskonferensen också om de hårda lagar som träder i kraft nästa vecka.

– Från den 15 september kommer ungerska myndigheter inte ha något överseende vad gäller den som kommer hit illegalt, sade han. 

Bland annat kommer den som tar sig in i landet på något annat sätt än via en godkänd gränsövergång kunna dömas till fängelse i upp till tre år. Ungern planerar också att bygga så kallade "transitläger" i det ingenmansland som råder mellan Ungern och Serbien, där de asylsökande ska registreras.

Men än så länge fortsätter människor att strömma in i Ungern, via Grekland och västra Balkan, i hopp om att kunna ta sig till norra Europa. Myndigheter i Makedonien uppger att över 7 000 personer korsade gränsen bara under natten mellan i går och i dag. För hårt tryck har dessutom fått Österrike att ställa in tågavgångarna mot Wien från den största gränsövergången mot Ungern.

Det har lett till att tusentals människor helt enkelt har börjat gå till fots de sex milen från gränsen, till Wien.