USA kan dra ned på oljeproduktionen

1:11 min

Saudiarabien och de övriga länderna i oljekartellen Opec kan ha lyckats med sin strategin för att inte tappa marknadsandelar till USA. Det förutspår den stora energiorganisationen IEA i sin oljeprognos för 2016. IEA tror att USA kommer att minska sin oljeproduktion i stora mått nästa år på grund av det låga oljepriset.

Oljeprisets kollaps gör att dyr oljeproduktion i framför allt USA, Ryssland och Nordsjön väntas stänga ned. Neddragningarna nästa år tros bli de största på 24 år för länderna utanför Opec. Större delen av minskningen väntas ske i USA där skifferoljeanläggningar är enkla att ta ur drift snabbt.

Samtidigt väntas Opecländerna, med Saudiarabien i spetsen, i stället öka sin produktion nästa år. IEA skriver i sin rapport att Opecs beslut från i November i fjol att inte minska produktionen trots det låga oljepriset har fått avsedd effekt.

Det låga oljepriset gör också att efterfrågan på olja och bensin är fortsatt hög och väntas öka nästa år. Amerikanerna har inte köpt så mycket bensin som nu sedan före finanskrisen 2007 och till och med i Kina är efterfrågan på olja hög trots att landets ekonomi saktar in. Allt detta tillsammans gör att många analytiker bedömer att oljepriset kan fortsätta att sjunka framöver.