Fallande kran dödade minst 100 i Meckamoské

Minst 100 personer dog när en byggkran föll på Stora Moskén i Mecka. Bilder från platsen visar på stor förödelse och döda kroppar som ligger utspridda på golvet.

Minst 87 personer dog när en byggkran föll på Stora Moskén i Mecka. Bilder från platsen visar på stor förödelse och döda kroppar som ligger utspridda på golvet.

Flera människor dog när en byggkran föll på Meckas Stora moské i Saudiarabien. Landets civilförsvar skriver på Twitter att det rör det sig om 87 dödsoffer och att fler än 150 har skadats.

Bilder på sociala medier visar hur kranen förefaller ha kraschat genom moskéns tak och orsakat stor förstörelse på byggnaden.

Mediebolaget al-Jaziras reporter Hasan Patel, som befinner sig på platsen, säger att vittnen uppgett att kranen föll på den tredje våningen och att det regnat kraftigt före olyckan.

Det ska ha varit fullt med folk inne i moskén trots att fredagsbönen inte hunnit börja. Hasan Patel säger att moskén ser ut som en byggarbetsplats.

– Dussintals ambulanser är på väg till platsen. Myndigheterna stängde av området kort efter olyckan, säger han till tv-kanalen.

– Jag är omgiven av folk som sörjer.

Senare i september väntas två miljoner muslimer göra hajj, den heliga vallfärden till städerna Mecka och Medina. Förra året fick färre besökare än vanligt tillåtelse att genomföra hajj på grund av säkerhetsskäl eftersom byggarbete pågick.

Sveriges utrikesdepartement har kontaktat ambassaden i Riyadh för att få ytterligare information om olyckan.