Labour ser ut att ta en vänstersväng

1:22 min

I Storbritannien kommer det i dag att offentliggöras vem som blir ny ledare för socialdemokratiska Labour sedan den förre ledarten Ed Miliband avgått efter valförlusten i maj. Enligt opinionsundersökningar ser det ut som att partiet är på väg mot en kraftig vänstersväng lett av en av partiets mest vänsterinriktade parlamentsledamöter.

– Jag är inte orolig alls, jag ser fram emot det. För vi har ett stort arbete framför oss, säger Jeremy Corbyn som av allt att döma ser ut att bli ny partiledare för Labour.

Han verkar onekligen ta ut segern i förskott då det vid lunch i dag ska stå klart vem som blir ny ledare för socialdemokratiska Labour i Storbritannien.

Alla opinionsundersökningar pekar ut Jeremy Corbyn som segrare i valet där partimedlemmar och sympatisörer har fått rösta. Om det blir så är det inget mindre än en politiskt praktsensation.

I våras gav Storbritanniens bookmakers oddsen 200 mot 1 om man spelade på att partiet skulle välja honom till ordförande.

Jeremy Corbyn står längst ut på Labours vänsterflygel. Han har suttit i parlamentet i 32 år, är en energisk aktivist i antimilitarism och nedrustningskampanjer.

Han vill höja företagsskatter och skatter för de mest förmögna, han vill återförstatliga den brittiska järnvägen och han vill skrota studieavgifterna vid universiteten, för att nämna något ur hans omfångsrika politiska manifest.

Han har sagt att han tänker be om ursäkt för det brittiska deltagandet i Irakkriget så fort han blivit partiledare och han har kallat medlemmarna i den av vissa länder terroriststämplade organisationen Hamas för ”mina vänner”. Och han har röstat emot partilinjen 500 gånger sen han började som parlamentsledamot.

Med honom vid partirodret ser det ut som om Labour kommer att vända tillbaka till 80-talets politik, innan Tony Blair kom in som partiledare och vann tre val i rad genom att skapa det han kallade Nya Labour och föra partiet högerut mot mitten.

Det diskuteras redan här i Storbritannien hur lång tid det kommer att ta innan inflytelserika Labour-medlemmar, tämligen långt till höger om Corbyn, försöker göra sig av med honom.