Shatil skulle ha varit i moskén: "Det är en chock"

1:39 min

Mer än 100 människor omkom när lyftkranen rasade in i den stora moskén i Mecka. Shatil Rafiullah från USA är på plats och skulle ha varit inne i moskén när olyckan inträffade - men blev försenad.

– Jag hade tur, säger han till Ekot.

Det var precis före fredagsbönen som olyckan inträffade och det ska ha varit fullt med människor som befann sig inne i Meckas stora moské. Olyckan inträffade när en byggkran rasade på Meckas stora moské.

En av besökarna på plats är amerikanen Shatil Rafiullah, som är i Mecka för att utföra Hajj. Han säger till Ekot att han var på väg till moskén, men blev försenad på grund av ett besök på marknaden.

– Människorna omkring mig är i chock. En del försöker bara ta reda på vad som har hänt, de hör att människor har blivit dödade och att antalet skadade stiger. Det är en chock.

Han berättar för Ekot att han egentligen skulle ha varit i moskén när olyckan inträffade, men att han blev försenad på grund av att han var på marknaden.

– Jag hade tur. Min svärfar och jag hade planerat att gå till moskén mycket tidigare men vi ville köpa en matta för att göra det mer bekvämt under bönestunden. I morse var vi i det område som kollapsade i moskén. Det känns overkligt, att vi var där för bara några timmar sedan, säger Shatil Rafiullah.

Mediebolaget al-Jaziras reporter Hasan Patel, som också befinner sig på platsen, säger att vittnen uppgett att kranen föll på den tredje våningen och att det regnat kraftigt före olyckan.

– Jag pratade med människor som befunnit sig inne i moskén som berättade att dörrarna var stängda, folk var inlåsta och att det utbröt tumult inne i moskén, säger Hasan Patel.

Från början uppgavs att minst 87 personer mist livet, den siffran ökade senare till 107, enligt saudiska civilförsvaret, som också uppger att över 230 personer skadades.

Moskén, som är den största i världen, är en av islams mest heliga platser dit många muslimer vallfärdar. Närmare två miljoner troende väntas komma till moskén om tio dagar för att utföra Hajj, den heliga vallfärden.

På grund av det stora intresset för att besöka Mecka har den stora moskén byggts ut under de senaste åren och i fjol fick färre besökare än vanligt tillåtelse att vallfärda dit på grund av byggnadsarbetet som pågick.