Serber kritiska till hur flyktingar tas emot

2:03 min

Det kan nu bli betydligt svårare för flyktingar att passera gränsen från Serbien till Ungern, där landets regering varslar om tuffare tag. I Serbien ser man ogillande på hur flyktingarna behandlas i både Makedonien och Ungern.

Ivica från Novi Sad tycker det är självklart att människor på flykt ska erbjudas hjälp. Han säger att det inte är okej att bete så mot folk, som flyr från ett helvete, och som bara letar efter en trygg plats att leva ett normalt liv på.

Flyktingar som efter stora vedermödor lyckas ta sig till Grekland och Makedonien, fortsätter sin färd över gränsen till Serbien och sedan vidare till Ungern.

Den är den rutten som gäller. Och målet som många av de flyende sagt sig ha är att ta sig till Tyskland eller Sverige.

Men medan deras närvaro förorsakat kalabalik i bland annat Makedonien, Ungern och i viss mån Österrike, så har serberna hittills tagit flyktinganstormningen med ro. Varje vecka passerar tusentals flyktingar Serbien.

När de väl kommer in i landet, får de köpa buss- och tågbiljetter för att kunna ta sig vidare. Och i både Belgrad och vid gränsen erbjuds de många gånger helt utmattade människorna både läkarvård och mat i flera läger som upprättats.

En av förklaringarna till detta är att serberna är vana vid flyktingkatastrofer. Det tror i alla fall Ivica.

För bara 20 år sedan rasade kriget i Bosnien. Serbien fick då ta emot hundratusentals flyktingar, varav många hamnade i de norra delarna av landet, i Vojvodina.

Ivica säger att han minns hur bland annat Novi Sad svämmade över av flyktingar som hade flytt kriget i Bosnien och Kroatien, hur människor, bodde i parker och hystes in i skolor och hallar.

Taxichauffören Nikola, som skjutsar mig från Belgrad till Novi Sad, har svårt att förstå varför bland annat Ungern går så hårt fram mot flyktingarna.

Han konstaterar att de varken vill stanna i Grekland, Makedonien, Ungern, ja, inte ens i Österrike, utan att deras mål är att komma till Tyskland, och då tycker Nikola att det vore bättre att låta dem  köpa buss- och tågbiljetter istället för att skapa kaos.