Skärpta flyktinglagar ger hårt tryck på tågstation i Budapest

2:22 min

I nästa vecka inför Ungern strängare flyktinglagar. Det har lett till att tusentals flyktingar har kommit till den järnvägsstation i Budapest där tågen går västerut. Många flyktingar är just nu på väg genom Serbien mot Ungern.

Radio Swedens utsände Firas Jonblat befann sig under förmiddagen på Keleti tågstation i Budapest.

– Här finns det tusentals flyktingar som anlände till tågstationen i natt. Alla står och väntar på att få komma på tågen mot den österrikiska gränsen, säger Firas Jonblat.

Flyktingarna behöver sedan gå över gränsen för att kunna fortsätta till Wien. Tusentals har köat sedan klockan fem på morgonen. Några tåg har lämnat stationen och varje tåg har tagit med sig runt 150 flyktingar. 

Tågen från Ungern går inte in i Österrike utan de stannar vid den österrikiska gränsen.

– Jag har hört, men det är inte bekräftat än, att Österrike ska ha skickat tåg in i Ungern för att hämta flyktingar som vill till Österrike.

Den 15 september skärper Ungern sina flyktinglagar. De blir ännu hårdare än tidigare. Att korsa gränsen från Serbien till Ungern kommer att vara en kriminell handling.

– I går kväll vid elvatiden var det väldigt lugnt på stationen. Sedan har folk kommit i stora mängder och jag tror att det beror på just de lagarna. Det som händer nu är att de flesta försöker ta sig in i Ungern innan deadline den 15 september. Det är det som gör att det är ett hårt tryck på Keleti tågstation just nu, säger Firas Jonblat.

#Flyktvägen: Firas Jonblat har följt en del av de flyktingar som tar sig igenom Europa