Dödssiffran stiger efter att byggkran rasade in över moské

1:31 min

Dödsiffran stiger i Mecka i Saudiarabien efter att en byggkran i går rasade in över den stora moskén. Minst 107 personer ska ha dött och minst 238 skadades, uppger landets civilförsvar.

Enligt det Saudiska civilförsvaret så kan en orsak ha varit att det i går blåste mycket hårt och regnade kraftigt i Mecka.

Träd ska ha rykts upp med rötterna och fler byggkranar ska ha gungat farligt.

I sociala medier cirkulerar bilder på många döda eller skadade inne i moskén där kranen ser ut att ha fallit genom ett tak. Det var mycket folk i moskén då eftersom det snart var kvällsbön.

Enligt ett uttalande från de som styr arbetet i moskén har kranen även fallit in i moskéns mitt. Där ligger en öppen plats där islams allra heligaste byggnad Kabaa står - den plats som muslimer rent geografiskt vänder sig mot vid bönen.

Till Masjid al-Haram, den stora moskén i Mecka, kommer många miljoner muslimer för hajj, vallfärden. Det är en viktig gärning för en troende muslim.

Under hajj har det inträffat flera olyckor genom åren i Mecka på grund av den stora mängden människor.

Byggkranarna runt omkring moskén är en del av en stor om- och utbyggnad som genomförs för att fler i framtiden ska kunna få göra sin vallfärd – och göra den på ett säkrare sätt.

Bland de döda och skadade finns folk från flera länder, bland annat från Iran och Malaysia.

Flera hundra tusen har redan anlänt till mecka för hajj och vallfärden kommer att genomföras som planerat trots olyckan.