Risk för splittring mellan SD och SDU

Sverigedemokraternas ungdomsförbund har valt Jessica Ohlson från Uppsala som ny ordförande. Det är den kandidat som moderpartiet Sverigedemokraterna ville stoppa från att bli vald. Nu hotar en brytning mellan partiet och dess ungdomsförbund.

Jessica Ohlson, som var valberedningens kandidat, vann efter en lång debatt omröstningen med 44 röster mot 38 för Tobias Sndersson från Skövde, som var partiledningens favorit.

Tidigare har ledande företrädare för Sverigedemokraterna hotat med att partiet kommer att bryta med ungdomsförbundet om Ohlson blev vald till ordförande.

Det beror på att hon företräder den falang som vill ha en mer nationalistisk inriktning och som har trotsat moderpartiet i en konflikt som har varat i flera år.

I Jimmie Åkessons försök att få bort rasiststämpeln från den sverigedemokratiska rörelsen ingår att tona ner det nationalistiska inslaget för att i stället betona socialkonservatismen.

Den strategin har varit framgånsrik i partiet, men inte i ungdomsförbundet, vilket har lett till en mycket infekterad maktkamp.

Partiledningen uteslöt i våras flera ledande SDU-are, bland dem den avgående ungdomsordföranden Gustav Kasselstrand och vice ordföranden William Hahne, som anklagades för samröre med extremister.

Jessica Ohlson själv stängdes av från sitt jobb på partiets riksdagskansli. Alla dessa åtgärder kunde ha fått en avskräckande effekt på nationalisterna i ungdomsförbundet, men det fick de uppenbarligen inte.

Istället gick deras kandidat segrande ur striden, om än med begränsad marginal.

Valet av Jessica Ohlson är ett svidande nederlag för partiledningen, som har spelat högt för att vinna den här striden. Till exempel kontaktade ledande företrädare för partiet flera ombud i veckan för att försöka få dem att rösta på partiledningens kandidat.

Det är också ett bakslag för Jimmie Åkessons ledarskap, han har lagt mycket prestige i det han kallar för kampen mot "extremisterna" och det faktum att han själv gick ut och sa att det kan bli en brytning om Jessica Ohlson blir ordförande visar hur viktigt dagens val i ungdomsförbundet är.

Jessica Ohlson sa till Ekot innan hon blev vald att hon redan varit i kontakt med Jimmie Åkesson för att undvika en brytning.