Svåra förhållanden i flyktingläger i Ungern

1:22 min

Från Serbien kommer nu tusentals flyktingar över gränsen. Hela familjer som har rört sig långa sträckor till fots. När de har köat och tagit sig över gränsen in i Schengenlandet Ungern - då väntar ett stort, smutsigt och illa utrustat flyktingläger.

Sveriges Radios utsände, Radio Swedens Firas Jonblat, berättar om en svår misär.

Redan under den tidiga eftermiddagen hade 3 000 flyktingar tagit sig över gränsen från Serbien in i Ungern. En lång kö, cirka 200 meter lång, ringlar sig framåt med myrsteg.

Kön leder fram till bussar som så småningom tar folk med sig till andra, lite bättre utrustade läger. Detta har förvandlats till en gigantisk sophög där toaletter, sovplatser, ställen att äta lite mat - allt är i ett erbarmligt skick.

I nästa läger kommer så identiteterna att fastställas och varje flykting ska lämna sina fingeravtryck. Just detta har väckt stor frustration. Inte för att folk har så mycket att dölja utan för att de tror att de kommer att tvingas återvända till ett ogästvänligt Ungern då det blir första asylland om de registreras här.

Samtidigt finns det många frivilligorganisationer på plats. Småbarnsfamiljerna får hjälp med både barnmat och blöjor men trycket är så hårt att de flesta ändå upplever lägervistelsen som outhärdlig.

Några behöver bara stanna ett fåtal timmar i det här lägret men det finns också de som av någon anledning blivit kvarhållna och har vistats här i flera dagar.

I lägret försöker nu alla att förbereda sig på den stora ström av människor som väntar på andra sidan gränsen redan och sedan mångdubbelt fler som lär vara på väg inne i Serbien.

Det finns obekräftade uppgifter om att ytterligare 20 000 nu rör sig norrut. Alla har bråttom. På tisdag träder Ungerns hårdare migrationslagar i kraft och då ska dessutom stängslet mot Serbien vara färdigbyggt så de flesta satsar på att hinna fram före det.

I dag har Österrikes förbundskansler Werner Faymann kritiserat den ungerska regeringen för den hårda behandlingen av människor på flykt och jämfört den med hur Nazityskland behandlade judar under andra världskriget.