#Flyktvägen

Tusentals flyktingar på väg genom Serbien mot Ungern

2:00 min

Just nu anländer tusentals flyktingar till norra Serbien och till gränsen mot Ungern. Det är en kapplöpning mot tiden, för flyktingarna har nåtts av ryktet att Ungern ska stänga sin gräns helt den 15 september. Och därför har antalet de senaste dagarna vuxit.

Här i norra Serbien, i dess kornbod i Vojvodina där den utorkande majsen, tillsammans med solrosor, glittrar som guld i solen, och där en vacker landsbygd breder ut sig mil efter mil, här utspelar sig just nu scener som Europa hade velat slippa se.

En folkomflyttning av enorma mått.

Jag befinner mig i det serbiska samhället Horgoš, några hundratalet meter från den ungerska gränsen. På den övervuxna rälsen som löper från den serbiska sidan och når sitt slut på tröskeln till Ungern, går flyktingarna i grupper.

Människor som tillrygglagt hundratals mil på sin färd genom Syrien och Turkiet, Grekland och genom södra Balkan, är nu på väg mot det sista hindret till ett bättre liv. Och det de slår fast är att inget, absolut inget, kan stoppa dem.

– Jag är beredd att dö, jag kommer fortsätta. De kan inte stoppa mig. Om de vill döda mig, så är det okej, då får det bli så, säger Wael al-Haded.

Han har tagit hela sin familj, med flera barn, genom gränser, jagats av poliser och nu slutligen nått det viktigaste delmålet mot ett nytt, bättre liv för honom och hans familj.

Om Ungern gör verklighet av sitt hot att försöka stoppa flyktingarna från att passera gränsen, så är risken uppenbar att mycket obehagliga scener kommer att utspela sig, bland annat här i Horgoš.

Ibrahim är också fast besluten att passera gränsen. Han frågar oroligt om jag vet hur långt det är till övergången. Vart går den här rälsen, kommer vi över längre fram? Han är lugn, men hans ögon lyser av både iver och utmattning.

Han har också gått i dagar och veckor, med familjen, och siktet är inställt mot Schweiz, där det finns släkt som väntar. För honom finns ingen återvändo, Syrien ett avslutat kapitel.

– Syrien är slut, precis som Irak. Ingen vill ha Syrien, ingen av stormakterna, inte Ryssland, inte USA, kanske inte ens Bashar al-Assad, säger Ibrahim.

Flyktingarna som nu nått Horgoš är förtruppen till en stor grupp bestående av över 20 000 människor, som enligt serbiska myndigheter ska vara på väg från södra Serbien.

Uppgifter om att Ungern ska skärpa bevakningen och kanske stänga gränsen den 15 september, har gått som en löpeld bland flyktingarna, som skyndat på sina steg för att nå gränsen innan dess.

Zejneb Setou har också skyndat, minskat på vilan och knappt stannat för att äta. Hon har sin hjärtsjuka mamma med sig och vill försöka nå Tyskland där pappan och en bror väntar.

– Vi har varit så rädda och jag är jättetrött, allt jag vill är att få förenas med min familj.