Svenska frisläppt i Georgien

2:16 min

Den svenska medborgaren Aysen Furhoff som i mitten av juni greps i Georgiens huvudstad Tbilisi och som suttit fängslad sedan dess släpptes i går mot borgen.

Svenskan, som har turkiska rötter, har begärts utlämnad av Turkiet, som anklagar henne för samröre med PKK.

När hon i går släpptes förstod hon inte vad som hände, berättar hon på telefon från ett hotellrum i Tbilisi i dag.

– Vakten drog mig i armen för att gå mot utgången och jag försökte gå åt andra hållet, mot cellen, säger hon.

Det var först när hennes man, Johan Furhoff, tog henne ut från domstolen som hon insåg att hon var fri.

– Nu går vi ut, sa han till mig, kom, kom. Och jag sa vänta lite, jag måste förstå, är jag fri nu? Han sa ja. Då blev jag jätteglad.

Aysen Furhoff flydde från Turkiet och fick asyl i Sverige 2002. Turkiet, som anklagar henne för samröre med den kurdiska gerillan PKK, har efterlyst henne internationellt.

När hon besökte Georgien i juni så greps hon och satt isolerad i häkte fram till igår i väntan på ett beslut om utlämning till Turkiet.

Hon har behandlats väl av den georgiska häktespersonalen, berättar hon, men hon har också fått kämpa för sina rättigheter, som när hon i början låstes in i en stinkande cell.

– Det var ett mycket dåligt ställe med massor med insekter, toaletten luktade bajs och kiss. Jag skrek och sparkade på dörren och de tvingades ta mig till ett annat rum, berättar hon.

Under tiden i häktet fick Aysen Furhoff flera besök av svensk ambassadpersonal men UD förklarade för henne att Sverige inte får lägga sig i en utlämningsprocess mellan två andra länder, trots att hon är svensk medborgare.

Aysen Furhoff är kritisk till hur ambassaden hanterat hennes fall. Enligt henne tog till exempel kontaktpersonen semester och missade viktiga kontakter med de georgiska myndigheterna.

– Jag tycker att de har varit lata och arbetat långsamt. De har inte gjort ett tillräckligt hårt arbete, säger hon.

Utrikesdepartementets presstalesperson Mats Samuelsson säger till Ekot att UD inte vill kommentera kritiken från Aysen Furhoff. Han betonar att ambassadpersonalen följt ärendet från början och besökt henne i häktet regelbundet.

Aysen Furhoff kommer nu att stanna kvar i Tbilisi i väntan på att domstolen avgör ifall hon blir utlämnad till Turkiet eller inte. Och hon jämför med när hon satt fem år i turkiskt fängelse som ung, då hon var aktivist. Nu var det knappt tre månader i häkte, men det känns tyngre ändå, säger hon.

– Nu har jag en tioårig dotter som har suttit och väntat på mig utan att fatta någonting. Så att de tre månaderna kändes mycket mer än tre månader. Jag vet inte, kanske beror det på att jag nu är äldre, att jag är mamma. När jag var i fängelse som ung så tänkte jag bara på kampen, det var den som var det viktiga, ingenting annat.