Fredrick Federley (C) kan bli ny ordförande i EU-allians

2:15 min

Den svenske europaparlamentarikern centerpartisten Fredrick Federley kan komma att bli ny ordförande för alliansen av Europas liberaler och demokrater.

Inom ett par månader ska det bli klart vem som ska få samordna det politiska arbetet med sammanlagt 55 olika partier, där alltså centerpartiet är ett av partierna i alliansen.

– Jag har blivit uppmanad av flera partier som är närstående till oss. Jag ser att vi är för dåliga att synka det politiska nationella arbetet med det europeiska arbetet. Vi pratade i hela EU-valrörelsen om hur mycket det är som vi gör i EU som påverkar direkt ner på kommunnivå.

– Det är en länk i det här, att få våra borgmästare och kommunalråd att känna att de har direkta länkar in i Europapolitiken. Att vi inte bara behöver acceptera allt som kommer utan vi kan också vara med och påverka, säger Fredrick Federley.

I den här alliansen av liberaler och demokrater som heter Alde ingår partier från 37 länder i Europa. Det handlar alltså om både partier inom EU:s medlemsländer och länder som inte är medlemmar.

Hittills har två kandidater anmält sitt intresse för att bli ny Alde-ledare.

Det är en brokig samling partier. Från Sverige ingår både Folkpartiet och Centerpartiet.

Fredrick Federley blev europaparlamentariker för centern i fjol och säger att han tycker att det måste bli betydligt bättre samarbete mellan politikerna i de partierna som ingår i Aldes-liberala och demokratiska allians.

Det är också hans huvudbudskap i sin kampanj som pågår för fullt inför valet om ett par månader.

– Det är i ganska många frågor som vi upptäcker att vi som liberal gruppering i Europaparlamentet har en bra position. Den stämmer ofta överrens med vad väljarna tycker. Sen ser vi att det i rådet ofta stannar upp. Vi skulle kunna göra mer tillsammans med våra nationella partier för att sätta press på de nationella regeringarna.

Du menar att det här inte riktigt fungerar i dag?

– Det fungerar för dåligt. Parlamentet i sig är en ganska ny struktur medan de nationella parlamenten har en mycket äldre struktur. Det som måste fungera att väljaren kan se att om den har lagt sin röst på ett parti så ska man kunna se samma linje i det nationella parlamentet som i den europeiska politiken. Så är det inte alltid i dag, säger Fredrick Federley.