"Ryssland vill framstå i bättre dager"

1:59 min

Ukrainas och Rysslands utrikesministrar har träffats i Berlin och efter mötet kommer oväntat positiva signaler. Det talas om att en överenskommelse är nära mellan Ukraina och Ryssland om att dra tillbaka de tunga vapnen från frontlinjen.

Sveriges Radios Moskvakorrespondent, Maria Persson Löfgren, rapporterar att det i Ukraina tolkas som ett sätt för Ryssland att få en bättre förhandlingsposition.

– Framförallt vill man framstå i bättre dager inför att president Vladimir Putin ska komma till FN:s säkerhetsråd senare den här månaden, och allting handlar om det.

– Jag befinner mig just nu nära den ukrainska gränsen mot östra delen, som hålls av separatisterna och där har det varit lugnt. Men alla jag talat med tveksamma om det är så positivt som det låter från de här förhandlingarna från Berlin.

Vad är det som talar för att det inte stämmer?

– Det har varit liknande förhandlingar som har sagts vara ett steg på väg framåt, men sedan har det blivit ett bakslag. Då har det varit likadant att Ryssland sagt att man nu är på väg att nå fram till en lösning. Men det har då efter en liten tid bytts mot fullt krig. Vi har sett åtminstone tre olika incidenter i Debaltseve och tidigare även andra platser där det blev fullskaliga strider.

Vad vet vi om fortsättningen, kommer samtalen att fortsätta?

– Det har sagts att det ska bli fler förhandlingar. Jag tror att det kommer att komma fler uttalanden tills vi når till detta generalförsamlingsmöte i FN den 25:e september. Allting handlar om vad Vladimir Putin tänker sig där, eftersom han inte deltagit i New York och FN:s generalförsamling på åtta år, säger Maria Persson Löfgren på plats i Ukraina.