Flyktingar har blivit lukrativ inkomstkälla

2:06 min

Flyktingarna som nu försöker ta sig till norra Europa har förvandlats till en lukrativ inkomstkälla för många utefter deras väg mot friheten. Ekots utsände Milan Djelevic befinner sig i flyktinglägret i Kanjiza på gränsen mellan Serbien och Ungern.

Det omsätts enorma summor pengar i flyktingarnas spår, miljontals euro.

Man kommer omisskännligen att tänka på det gamla ordspråket ”den enes död, den andre bröd” - kanske med förändringen "den enes öde, den andre bröd" - här i Kanjiza där tusentals flyktingar varje dag anländer från en lång och mödosam resa genom Europa mot friheten.

Människor här vittnar om att alla försöker tjäna en slant på deras olycka. Vi får betala för allt och över allt, säger flera jag pratar med.

Shirlama är en ung kille från Afghanistan. Han är bekymrad.

– Jag har bara 200 euro kvar i fickan, säger han. Resan har varit lång och kostat mycket pengar. Hittills 1 800 euro.

Över fyra miljoner syrier har flytt sitt land på grund av kriget. Många av dem finns i läger upprättade i grannländerna Libanon, Jordaninen och Turkiet.

Men för en månad sedan började plötsligt stora mängder ge sig av - mot Europa.

Deras väg har gått från Syrien eller från olika grannländer till Grekland. Sedan Makedonien och genom Serbien för att ta sig till norra Europa via Ungern.

Förutom alla mödor flyktingarna går igenom på färden måste de också betala för att kunna avancera framåt. Alla vill tjäna en slant på dem.

Wael som precis anlänt till gränsen här i Kanjiza mellan Serbien och Ungern skakar på huvudet och säger att de som flyr nu är "big business" utefter flyktvägen. Han har betalat runt 5 000 euro per familjemedlem.

Jag hamnar i en klunga med kvinnor, män och barn som samlats framför tre taxibilar i anslutning till lägret.

Det är några få kilometer till gränsen och de köpslår om att bli skjutsade dit.

Många av dem har, likt Shiralam från Afghanistan, spenderat merparten av sina pengar och kan inte betala hur mycket som helst.

En kvinna informerar om att taxituren kostar 50 euro. Hon är otålig och det gäller att bestämma sig snabbt. Inom loppet av två-tre minuter är fyra taxibilar fyllda och redan på väg mot gränsen.

Muhamed som inte hann med konstaterar bara att man måste betala. För allt är okänt, du vet inte vart du ska, vem du ska vända dig till.