Tyskland återinför gränskontroller

1:00 min

Tyskland återinför för tillfället gränskontroller med omedelbar verkan efter den senaste tidens flyktingström. Tyngdpunkten kommer att ligga vid gränsen mot Österrike, meddelar Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière. Samtidigt stoppas tågtrafiken mellan Österrike och Tyskland.

– Syftet med den här åtgärden är att begränsa det nuvarande inflödet av flyktingar och återgå till ordnade former, sa Maizière vid presskonferens under sen eftermiddag.

Åtgärden väcker frågor huruvida detta är tillåtet inom Schengensamarbetet, som bland annat innefattar fri rörlighet mellan ingående länder.

Här hänvisar tyska inrikesministern till undantagsregler vid krissituationer. Och han får medhåll av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, som säger att Tyskland ser ut att hålla sig inom regelverket.

Under tidig kväll meddelade även Tjeckien att landet återinför gränskontroller.

Bakgrunden till de tyska åtgärderna är då det stora antalet flyktingar som kommer till landet. Bara under lördagen ska över 13 000 människor ha anlänt till München. I dag har polisen i staden förklarat att man nått gränsen för vad man klarar av.

– Vårt mål i dag är att transportera så många som möjligt härifrån, för att göra plats för nyanlända, sa en polistalesman till nyhetsbyrån AFP.

München har blivit den huvudsakliga ankomstpunkten för flyktingar som kommer till Tyskland med tåg från Ungern och Österrike.

Förra helgen anlände omkring 20 000 till stadens största järnvägsstation. Nu funderar myndigheterna på att öppna upp arenan Olympiahalle som ett tillfälligt skydd.

Samtidigt noterade Ungern i lördags det högsta antalet flyktingar och migranter som korsat gränsen från Serbien in i landet under en och samma dag - över 4 000, enligt BBC.

Ungern har fått skarp kritik för sitt bemötande av flyktingarna. Om ett par dagar väntar en lagskärpning som syftar till att stoppa dem från att ta sig in i landet. Snart står också ett fyra meter högt stängsel längs gränsen mot Serbien färdigt.

I Grekland har minst 28 människor drunknat sedan en överlastad båt kapsejsat utanför ön Farmakonisi, enligt kustbevakningen. Samtidigt fortsätter sökandet efter fyra barn som saknas sedan i lördags då en annan flyktingbåt kapsejsade utanför Samos.