"Nödvändigt få ordning på Tysklands flyktingmottagning"

2:22 min

Tyskland klarar inte längre att ta emot flyktingar i den omfattning som har skett de senaste veckorna. I går återinfördes gränskontroller vid gränsen mot Österrike. Det var nödvändigt för att få ordning på flyktingmottagningen flyktingarna, förklarade den tyske inrikesministern.

Tusentals frivilliga och avlönade tjänstemän har gjort enorma insatser för att ta emot den senaste tidens stora flyktingströmmar i Tyskland.

--Nu måste antalet flyktingar minska, vi måste kunna kontrollera vilka de är och deras ankomst måste ske i ordnade former, förklarade inrikesminister Thomas de Maizière.

Det har vuxit upp stora tältläger eftersom det inte har gått att få fram sängplatser i samma takt som flyktingarna kommit in i landet.

Förra helgens jublande välkomstscener har börjat överskuggas av allt hårdare kritik från lokala politiker, som snabbt måste bereda plats för flyktingarna.

De känner sig överrumplade av förbundskansler Angela Merkels oväntade beslut att ta emot tusentals flyktingar som var strandsatta i Ungern.

Särskilt stor är irritationen i förbundslandet Bayern. Bara i München har 63.000 människor anlänt de senaste två veckorna.

I regeringspartiet CDU:s bayerska systerparti CSU finns några av Merkels hårdaste kritiker.

--Om inte den här utvecklingen stoppas kommer snart alla flyktingläger i Turkiet och Mellanöstern att förflyttas till Tyskland, varnade partiledaren för CSU, Horst Seehofer för.  

Beslutet att återinföra gränskontroller är också ett sätt att öka pressen på ett, i flyktingfrågan, djupt splittrat EU.

--Tyskland tar sitt humanitära ansvar. Men vi kan inte göra det själva. Bördan måste fördelas solidariskt inom EU, sa inrikesminister de Maizière.

Han riktade sig särskilt till Östeuropa, där det största motståndet finns mot att fördela flyktingarna mellan alla EU-medlemmar enligt särskilda kvoter.

De Maizière vände sig också till människorna på flykt med budskapet att de inte fritt kan välja vilket europeiskt land de vill stanna i.

Samtidigt forsätter människor att riskera sina liv för att komma till Europa. Under söndagen drunknade 34 människor utanför Greklands kust.