Turister ihjälskjutna i Egypten

1:37 min

Egyptiska säkerhetsstyrkor har dödat tolv turister och skadat tio, när de förväxlade en turistgrupp med militanta jihadister som de jagade.

– Det jag vet är att det är en grupp turister som har kört från Kairo med mål att komma til Bahariya-oasen, säger Ann Bruun som organiserar safari-resor där.

Det var mitt i den enorma Västra öknen som egyptisk militär och polis attackerade en grupp turister på väg ner mot Bahariya-oasen.

Bland de döda och skadade finns mexikanska medborgare.

Mexikos utrikesminister har sagt att mexikaner som överlevde berättar att de bombades av både flyg och helikoptrar när de stannade för att ta en paus i öknen.

Enligt det egyptiska inrikesdepartementet jagade militär och polis militanta extremister i området, där turister inte hade tillstånd att vara.

Av misstag attackerade de turistgruppen.

Ann Bruun bor och jobbar i Bahariya-oasen som ligger mellan Kairo och den Libyska gränsen.

– Det är ett gigantiskt område. Vi är ju 40 mil från libyska gränsen och det området undviker man ju sedan revolutionstiden. Innan dess kunde man åka dit med tillstånd, säger Ann Bruun.

Attacker från extrema terrorgrupper, som Islamiska staten, sker mot egyptiska soldater och poliser - och har dödat hundratals, men främst på Sinaihalvön i östra Egypten.

Ann Bruun berättar att sedan revolutionen genomfördes är mycket mer militär och polis på plats i den Västra öknen.

I öknens oaser har turismen varit en viktig del av ekonomin, men sedan revolutionen 2011 har det varit svårt.

Och efter det här kan det bara bli värre.

– Det är klart att det är ett hårt slag. När turisterna inte ens kan vara säkra från militären så skapar det problem. Folk blir rädda för att komma hit. Det är synd för detta är en lugn del av Egypten, säger Ann Bruun.