Amerikansk tennisprofil nedbrottad av polis

1:40 min

Än en gång anklagas amerikansk polis för övervåld mot en afroamerikansk man. Den här gången handlar det om den tidigare världsstjärnan i tennis, James Blake, som häromdagen utan förvarning brottades ner mitt på öppen gata av en New York-polis.

När misstaget stod klart dröjde det bara timmar innan New Yorks styrande bad Blake om ursäkt, men den amerikanske tennisprofilen tycker inte att det räcker.

James Blake är fortfarande arg och upprörd över det som kallas ett rent överfall från polisens sida, och han säger att han från och med nu ska engagera sig i den rörelse mot polisvåld som drog igång efter dödsskjutningen av Michael Brown i Ferguson.

Blake stod utanför sitt hotell på Manhattan och väntade på att en VIP-bil skulle ta honom till tennisturneringen US Open, när en civilklädd polis rusade fram och välte ner honom på trottoaren; mitt på öppen gata och i fullt dagsljus.

På den video som släpptes i helgen ses polisen hårdhänt trycka ner Blake medan han sätter handklovar på honom.

Enligt tennisprofilen varken förklarade eller legitimerade sig polismannen under gripandet.

Men enligt polisens förklaring förväxlades Blake med en misstänkt kreditkortsbedragare.

När polisen förstod att de tagit fel på person, släpptes Blake, utan ursäkt, och utan att poliserna rapporterande sitt felaktiga ingripande, vilket är ett regelbrott.

När James Blake själv tog kontakt med media och det blev känt vad den tidigare fjärderankade tennisspelaren råkat ut för, gick både New Yorks polischef och borgmästare ut och bad honom om ursäkt.

– Det är ju bra, säger James Blake, men hur många av alla dem som inte är kända får en offentlig ursäkt när de drabbas av något sådant?

– Antagligen ingen, och det är därför jag kommer att fortsätta prata om det här, säger James Blake till CNN.

Nu visar det sig dessutom att polismannen som brottade ner Blake är föremål för två skadeståndsmål och ytterligare fem anmälningar som alla handlar om övervåld.

– Han förtjänar inte att bära den där polisbrickan längre, säger James Blake.