Förhandlingar om flyktingkvoter i EU återupptas

2:44 min

Nu på morgonen återupptas mötet i Bryssel mellan ambassadörerna för EU:s medlemsländer om gemensamma flyktingkvoter som är bindande för att ta emot 160 000 flyktingar. Mötet avbröts i går kväll efter hårda förhandlingar som inte gav något resultat, rapporterar Ekots Brysselkorrespondent.

Huvudfrågan är om man ska införa ett gemensamt kvotsystem mellan EU-länderna, med kvoter som är obligatoriska för länderna att ställa upp på.

Mötet i Bryssel varade i nästan fem timmar i går kväll men positionerna var låsta.

Någon EU-diplomat som följde diskussionerna sa till Ekot efter mötet att det var "snarare ett steg till tillbaka än ett steg framåt" inför dagens möte. En annan sa att nu "kom det till sin spets om vilka länder som vägrar" och en tredje sa nu på morgonen att "det måste till en diplomatisk revolution om de ändrar sig".

Inför mötet mellan justitie- och migrationsministrarna i eftermiddag om gemensamma flyktingkvoter har det varit ett stort politiskt tryck mot flera medlemsländer inom EU från bland annat Tyskland och Sverige.

– Där försöker vi få till stånd en så stor enighet som möjligt i EU just nu. Jag har talat med min tyske kollega i onsdags kväll om bland annat en strategi för de länder som vi pratar med, sa justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i fredags.          

Men trots det politiska trycket under helgen från bland annat Sverige och Tyskland där Morgan Johansson och hans tyske kollega tillsammans med både statsminister Stefan Löfven och Tysklands förbundskansler Angela Merkel ringt runt, så står det nu klart att det är nio länder som mer eller mindre säger helt nej till tvingande flyktingkvoter.

Det är Ungern, Slovakien, Tjeckien, Polen, Bulgarien, Rumänien, Estland, Lettland och Litauen. De länderna vill alltså inte alls ställa upp på bindande flyktingkvoter inom EU.

Vad gäller Finlands position så är den något osäker, eftersom deras representanter har varit väldigt tysta de senaste dagarna.

Mötet med ambassadörerna återupptogs nu under morgonen för att se om det är möjligt hitta en kompromiss, eftersom flera av de här länderna har sagt att de kan tänka sig ett kvotsystem som bygger på frivillighet utifrån medlemsländernas perspektiv. Det mötet fortlöpte dock utan framgång.

Men hela grundtanken med diskussionerna här i Bryssel de senaste månaderna har ju varit att kvotsystemet måste vara obligatoriskt.

Så när ministrarna träffas i eftermiddag så lär det alltså inte komma några beslut kring några bindande flyktingkvoter.

Någonting som man tror ska kunna diskuteras är att medlemsländerna ska kunna ställa upp på förslaget av omplacering av 40 000 flyktingar enligt det beslut som presenterades av EU-kommissionen på försommaren.

Men det förslag som rör 120 000 flyktingar är mer osäkert.

Frågan lär istället komma upp när ministrarna träffas igen om drygt fyra veckor på sitt ordinarie möte i Luxemburg. Då kan det också bli en omröstning, och det är väldigt ovanligt.

Men med tanke på att alltså nio länder sig nej i dagsläget, så kan det bli svårt att få tillräckligt stöd om det då blir en omröstning.