Frontsoldater demobiliserar men litar inte på vapenvilan

2:45 min

I Ukraina finns en försiktig optimism från landets ledare efter nära två veckors paus i kriget i östra delen. Vid fronten demobiliserar nu soldater som varit ute i krig i mer än ett år. Men ingen av dem förväntar sig att vapenvilan kommer hålla, det är som en kaffepaus bara, säger de.

En låda patroner hälls rasslande ut för att fylla på ännu ett automatmagasin.

Soldaterna från 43:e brigaden Patriot fortsätter samma kvällsrutin som vanligt.

De sitter i en lada med bara pannlampor till ljus nära Novogorod nån kilometer från separatisthållet område.

Det är becksvart under en stjärnbeströdd himmel och lugn har rådit här i mer än en vecka.

Det är sista natten för de flesta som nu ska lämna fronten efter mer än ett år i ständiga strider.

Jurij Svets har varit i krig förut i Afghanistan och han litar inte på någon vapenvila eller de senaste positiva tongångarna från Kiev, Berlin och Moskva:

– Det är inte logiskt, det är krig och det är som att ta en kaffepaus och sen fortsätter du kriga. Vi har mängder av frågor när det gäller vapenvilan till våra makthavare, frågor som kommer från att se hur det är här, säger Jurij, som nu efter mer än ett år lämna 43:e.

Under hans år vid fronten har fem av hans kamrater dödats.

Men värst är de många som skadats och ofta i onödan då varken utrustning eller soldaternas utbildning varit tillräcklig för att klara av ens elementära första förband.

Basen ligger vid ett solrosfält och andra soldater har redan kommit för att lösa av dem, som nu hemförlovas.

Här har varken tunga vapen eller minor flyttats. På fältet intill vajar solrosor förrädiskt för den som inte ser metalltråden längs kanten som är den enda varningen om nedgrävda minor.

Soldaterna här vet också att fienden på andra sidan inte nedrustat, deras spejare och avlyssning visar att rysk militär finns kvar tillsammans med separatisterna.

Oberoende övervakare från OSSE har inte heller lyckats visa någon omfattande tillbakadragning i enlighet med vapenvileavtalet Minsk II, men konstaterar precis som soldaterna att pausen i kriget varat ovanligt länge nu.

– Jag tror inte detta slutar bra, inte med deras diktator Putin och nu när de börjat bygga en ny armébas på andra sidan ukrainska gränsen vid Luhansk. De positiva tongångarna är bara nya dimridåer från Kreml, hävdar Jurij som oroar sig för hur dem han lämnar på basen kommer klara sig i kriget när han inte längre är där.