Tyskt beslut om gränskontroller välkomnas

1:41 min

I Tyskland välkomnas i dag på många håll beslutet att i praktiken avskaffa Schengen och återinföra gränskontroller. EU-ländernas ovilja att ta emot fler flyktingar tvingade Tyskland till den dramatiska åtgärden.

I förbundslandet Bayern, som har fått ta emot tiotusentals flyktingar de senaste veckorna, säger inrikesministern att det var nödvändigt att skicka den här signalen till övriga EU.

– De länder som tror att man kan vältra över hela problemet på Tyskland ska veta att vi inte accepterar det, sa den bayerske inrikesministern Joachim Herrmann till den bayerska radion i morse.

München, dit de flesta flyktingar har anlänt med tåg, har nu nått gränsen för sin förmåga att ta emot fler, hävdar han.

Samtidigt kommer gränskontrollerna, som i går återinfördes mot gränsen till Österrike, inte att stoppa alla de flyktingar i Ungern som vill vidare till Tyskland.

Bara i dag räknar man med att ytterligare flera tusen kommer med tåg via Österrike till Tyskland där de ska kontrolleras, registreras och ges tak över huvudet.

Berlin-regeringens snabba vändningar i flyktingfrågan har väckt en livlig debatt i Tyskland.

Vice kansler Sigmar Gabriel försvarar i dag det tidigare beslutet att släppa in flyktingar som inte hade registrerats när de först kom in i EU. Det handlar inte så mycket om antalet människor. Problemet är hastigheten med vilken de strömmar in i landet, sa han.

På temat om det här är slutet för Schengen säger ordföranden i förbundsdagens inrikesutskott att det helt och hållet hänger på om man nu snabbt kan förverkliga EU-kommissionens plan och upprätta särskilda center vid EU:s yttre gränser. 

Där ska flyktingar registreras och få sina skyddsbehov prövade innan de fördelas vidare över Europa.

– Att snabbt få till dessa center i Grekland, Italien och Ungern kommer att avgöra om vi kan öppna gränserna igen, sa CDU-politikern Wolfgang Bosbach.

Oppositionen hävdar att stängda gränser inte kommer att lösa något och anklagar regeringen för att bara skjuta problemet ifrån sig.