Kommunal hotar spräcka samarbete inom LO

1:43 min

Fackförbunden inom LO är splittrade inför avtalsrörelsen. Det största facket Kommunal hotar att helt hoppa av samordningen inom LO om det inte sker en tydlig lönesatsning på undersköterskor.

– Vi kan inte ställa upp på en LO-samordning med mindre än att vi får till extrasatsningar för den här gruppen som vi nu pekar ut, undersköterskor. Och då handlar det om att ge tillåtelse att få mer pengar till den här gruppen, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.

Kommunal som organiserar mest kvinnor kräver i en debattartikel i Dagens Nyheter i dag att undersköterskorna får en möjlighet att börja komma ikapp jämförbara mansdominerade yrkesgrupper i avtalsrörelsen.

Nu skiljer det 2 800 kronor i snitt i månadslön mellan undersköterskor och verkstadsarbetare, enligt Kommunal.

Avtalsrörelsen, då nästan 3 miljoner löntagare ska få nya löner, inleds i höst med att lönekraven bestäms.

Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund säger att kvinnorna i Kommunal måste få minst 0,5 procent mer i lönepåslag än den norm som förhandlas fram av industrins parter.

– Ja, det finns ett beslut i LO:s styrelse om att man ska halvera löneskillnaderna fram till 2028. Det innebär att man måste ha ungefär 0,5 procent mer än övriga grupper för att komma någon vart med det målet.

Varken LO eller det största industrifacket IF Metall vill kommentera Kommunals utspel, men att LO är splittrat inför förhandlingarna är tydligt.

En källa säger att det är lika stor chans att LO inte får ihop sin samordning som att den går i lås.

– Det är klart att det blir en splittring om inte vi kommer att vara med i en samordning, men det är inte bara vi som bär ansvar. Alla måste ha en utväxling ur en LO-samordning, säger Lenita Granlund.