Australien får ny premiärminister

1:22 min

Australiens konservative premiärminister Tony Abbott har förlorat en förtroendeomröstning och ersätts av sin tidigare kommunikationsminister, Malcolm Turnbull.

– Jag känner mig ödmjuk inför det förtroende ni har givit mig i dag, sa Malcolm Turnbull efter att han vunnit den hemliga omröstningen om ledarskapet i Australiens Liberala parti.

Turnbull fick 54 röster mot sittande Tony Abbotts 44 röster efter flera månader av bråk inom partiet om hur man ska vända en vikande opinionstrend.

Arbetarpartiet på vänsterkanten har gått bättre än liberalerna i de senaste opinionsundersökningarna.

Abbott blir nu inte bara av med partiledarposten, utan får också lämna premiärministerposten.

Turnbull väntas sväras in redan i morgon och Abbott har hittills inte kommenterat sin förlust.

Turnbull är en multimiljonär som lämnade bankvärlden för politiken och som inte alltid har åsikter i linje med partikollegornas.

Han är till exempel för homosexuellas rätt att gifta sig och lägger stor vikt vid miljö- och klimatpolitik. Han säger nu att hans regering ska vara "sant liberal" med fokus på "frihet, individen och marknaden".

Regeringen behöver nu ta itu med landets sviktande ekonomi. Efter år av höga mineralpriser lider gruvnationen Australien av dagens vikande råvarumarknad.

Regeringen, där liberalerna styr tillsammans med det mindre Nationella partiet, väntas fortsätta regera och inte utlysa nyval.

Ordinarie val hålls nästa år.