Ny möjlig väg in i EU kan öppnas för flyktingar

2:15 min

Chanserna för flyktingarna att ta sig till Tyskland, Sverige eller andra åtråvärda destinationer minskar när flera av länderna inom EU förseglar sina gränser. Men en ny möjlighet för flyktingarna att ganska lätt ta sig in i ett EU-land kan nu öppnas - på gränsen mellan Serbien och Kroatien.

Zoran Radoman är finansminister i den autonoma provinsen Vojvodina i Serbien.

– Han säger att den serbiska regeringen har bett Vojvodina ställa i ordning ett före detta barnsjukhus, Principovac, som ligger i Sid på gränsen mellan Serbien och Kroatien.

Gränsavsnittet i omedelbar anslutning till sjukhusområdet är i stort sätt obevakat. Det är till och med så att en av byggnaderna som tillhör sjukhuscentret, ligger på den kroatiska sidan.

Radoman berättar att Serbien och provinsen Vojvodina förbereder sig för att ett stort antal flyktingar ska fastna i Serbien, när EU stänger sina gränser.

Det är en svårt sits för Serbien, ett land med enorma ekonomiska problem, hamnar i när den europeiska fästningen bommar igen sina portar.

– Det har hittills kostat oss, Vojvodina, 13 miljoner dinarer, som den drabbade kommunen Kanjiza fått, men varken vi eller Serbien har de ekominska resurserna i förlängningen, utan måste få hjälp utifrån, säger Zoran Radoman.

Men oavsett om det finns pengar eller inte, måste Serbien se till att kunna ta hand om flyktingarna som väller in i landet via Grekland och Makedonien. En åtgärd man tar till är alltså att öppna den gamla anläggningen i Sid.

Och om sjukhuscentret tas i bruk kan en delikat situation uppstå.

Allt talar nämligen för att dom flyktingar som når centret, inte kommer nöja sig med att stanna där, utan fortsätta rakt in i Kroatien. Detta är man högst medveten om på den serbiska sidan.

Att frågan är känslig, framgår tydligt när Zoran Radoman, efter att ha försäkrat sig om att jag stängt av bandspelaren, lutar sig fram och säger att det här blir intressant att se hur kroaterna kommer att hantera situationen.

För, det är bara, säger Zoran Radoman, för flyktingar som vägrar stanna att ta ett kliv från sjukhusets tomt och in på kroatisk mark.

Även Kroatien förbereder sig för att flyktingar kan komma i ett större framöver. Det rapporterar lokala media.

Men i Kroatien utgår man ifrån att flyktingarna ska använda sig av de officiella gränsövergångarna, som man exempelvis gjort i Horgos.

Enligt det kroatiska Röda korset kan inte fler än några hundra flyktingar tas emot med den kapaciteten som finns vid de aktuella gränsstationerna idag.