Fler länder inför gränskontroll

1:47 min

Flera länder har i dag beslutat att göra som Tyskland, och återinför gränskontroller med anledning av den stora flyktingströmmen.

Men det inte aktuellt för Sveriges del just nu. Det beskedet ger den svenska regeringen.

Så här sa migrationsminister Morgan Johansson när han mötte journalister i Bryssel tidigare i dag.

– För svensk vidräkning ser vi inte den situationen nu, utan tvärtom det vi ser är att polis och Migrationsverket har kontroll över den situation som vi har så vi har en beredskap ja. Men om det ska ske i Sverige, då är det polisen som ska initiera en sån diskussion.

Det var i går som Tyskland gav beskedet att man återinför gränskontrollerna mot den österiksiska gränsen. 

Tyskland gör det med hänvisning till Schengenregelverket som medger detta om det finns en allvarlig risk för att man inte kan upprätthålla säkerhet och ordning, och i dag ger alltså Österrike och Slovakien liknande besked.

Tidigare i dag sa den svenska moderatledaren Anna Kinberg Batra att hon anser att det kan bli aktuellt för Sverige att göra som Tyskland.

– Vi har en akut situation i Europa just nu. Och jag tycker att vi bör överväga liknande åtgärder för svensk del och regeringen behöver ha beredskap för det.

Och hur tänker du att gränskontrollerna skulle fungera? Mellan vilka länder skulle det vara?

– Det måste ju regeringen bedöma i så fall.

Bland de svenska partierna är det bara Sverigedemokraterna som krävt att Sverige gör som Tyskland.

Exempelvis säger Folkpartiet att frågan bara aktualiseras om Migrationsverket eller andra berörda myndigheter anmäler till regeringen att den inte kan hantera situationen.

Liknande resonemang förs inom Kristdemokraterna.

Justitieminister Morgan Johansson igen:

– Och den information som vi har hittills från polis och Migrationsverket är att man klarar den situation som man har.

Så det är inte aktuellt i Sverige än så länge?

– Inte än så länge, men jag vill återigen säga att om det är aktuellt, då är det polisen som gör den bedömningen och så initierar man en sådan diskussion gentemot regeringen ii så fall, och då har vi beredskap för det naturligtvis.