Splittrat stöd till SDU-falanger

1:36 min

Det kommer att finnas två organisationer som ser sig som Sverigedemokraternas ungdomsförbund framöver. Det står klart efter helgens stökiga förbundskongress när moderförbundets ledning bröt med ungdomsförbundet efter att Jessica Ohlsson valdes till ny SDU-ordförande.

På onsdag träffas den falang som Sverigedemokraterna vill se.

Tobias Andersson är beredd att leda det arbetet med ett ungdomsförbund som står mycket nära sitt moderparti.

– Vi kommer att få ett ungdomsförbund där man delar samma ideologiska ståndpunkt, där man vill driva samma frågor på samma sätt. Det kommer gagna oss i opinionen bland unga. Det är väl det viktigaste, säger Tobias Andersson.

Men samtidigt som arbetet nu alltså börjar med att bygga ett nytt SDU så fortsätter Jessica Ohlsson att leda sin falang, den som faktiskt vann omröstningen i helgen.

– Vi har rätt till vårt namn. Det kan man inte bara ta ifrån oss. Så vi fortsätter som vanligt. Vi är Sverigedemokraternas ungdomsförbund. Det står i våra stadgar.

Vilken av falangerna som i dagsläget har störst stöd är svårt att avgöra.

Varje distrikt får fatta beslut om vilken organisation man egentligen är medlem i.

Flera som Ekot har varit i kontakt med i dag har redan uppdrag i moderpartiet och även om det finns synpunkter på hur ledningen nu på eget bevåg har klippt banden, så blir det självklart att även i fortsättningen vara med i det förbund som har Sverigedemokraternas stöd.

Det säger till exempel Kim Fredriksson som är ordförande i Sörmlandsdistriktet.

Men andra, exempelvis Tobias Utter som är nyvald i Jessica Ohlssons förbundsstyrelse och ordförande i SDU Värmland hoppas att distriktet kommer att vara kvar i det gamla SDU och är starkt kritisk till hur partiledningen hanterat ungdomsförbundet:

– Jag tycker att det är ett väldigt märkligt förfarande att säga att vi får tycka vad vi vill, men tycker ni fel kommer vi knoppa av er.