Ungern stängde gräns mot Serbien

1:55 min

På eftermiddagen stängde ungersk polis igen en öppning i stängslet mellan Serbien och Ungern. Vid en mer officiell gränsövergång i Röszke släpps människor förbi i små grupper, rapporterar Sveriges Radios utsände.

– De släpper igenom ett tjugotal just nu, som går in över gränsen. Det som händer på den andra sidan är att de kommer få redogöra för varför de är här och så kommer deras asylskäl att prövas, säger Milan Djelevic, Ekots utsände på den serbiska sidan av gränsen.

I ungerska byn Röszke längs Serbiens gräns stängde ungersk polis tidigare i dag en öppning i stängslet mot Serbien där många syriska flyktingar tagit sig igenom.

Efter detta har många människor samlats vid en gränsövergång i Röszke.

– Något hundratal människor har samlats och står vid grindarna mot den ungerska gränsen. På ungerska sidan står kravallpolis, ett 20-tal som täpper igen övergången. Stämningen är lugn, rapporterar Milan Djelevic.

Sedan tidigare är det känt att Ungern planerat att skärpa sina lagar från och med den 15 september, att korsa gränsen mellan Serbien och Ungern kommer klassas som en kriminell handling.

– Det man kan tillägga är att ett flertal flyktingar jag talat med är rädda för att lämna fingeravtryck, de tror att det innebär att de kommer fastna i Ungern. Så vissa kommer troligen att undvika att gå igenom gränskontrollen, säger Milan Djelevic vid gränsen mellan Ungern och Serbien.