Trevande utveckling på EU-mötet

2:55 min

Efter en sen start har EU:s migrationsministrar formellt enats om att omfördela 40 000 asylsökande från Grekland och Italien under de kommande två åren.

Redan i juli enades man om att inleda omfördelningen av strax över 32 000 asylsökande som kommit till de två staterna sedan den 15 augusti.

Fram till december ska man nu nå ta fram en plan för resterande nära 8 000 personer, skriver ministerrådet i ett pressmeddelande.

Men den resterande agendan för mötet hänger löst.

En av de springande punkterna rör det ytterligare förslag från EU-kommissionen på att införa obligatoriska flyktingkvoter mellan länderna på omkring 160 000 personer.

– Medlemsländerna ska enligt det förslaget ta ett gemensamt ansvar för de flyktingar och migranter som kommer hit. Men där möter man motstånd. Det handlar om totalt nio länder som mer eller mindre säger blankt nej till tvingande flyktingkvoter. Några säger att man kan gå med på frivilliga kvoter på 120 eller 160 000 asylsökande, men inte tvingande kvoter, säger SR:s korrespondent Jan Andersson. 

Han fortsätter:

– Mötet omgärdas av rätt mycket kaos, som en diplomat uttryckte det. Frågan är om man kan nå en uppgörelse över huvud taget eftersom det är så väldigt stora skillnaderna mellan ländernas uppfattningar.

Vad händer om ministrarna inte kommer överens på detta möte?

– Då kommer man att hålla ett till möte i oktober. Men man pratar samtidigt om att eventuellt kalla in till ett EU-toppmöte, kanske den här veckan eller nästa vecka, för att på något sätt nå en uppgörelse och överenskommelse om de här gemensamma obligatoriska omfördelningen.

Som ett annat alternativ diskuteras det att hålla en omröstning i frågan om en månad mellan medlemsländerna.

Där skulle det krävas en kvalificerad majoritet för att beslutet skulle gå igenom.

– Men det vill man helst slippa, säger Jan Andersson.  

EU-parlamentets talman Martin Schulz, som i dag träffade Stefan Löfven i Stockholm, tror att det kan vara möjligt att nå ett beslut om en obligatorisk omfördelning vid en omröstning. Men han hoppas att det går att undvika.

– Jag tror inte att det ska behövas en omröstning, sa Martin Schulz i Stockholm.