Ridsportförbundet kände inte till dåliga arbetsvillkor i Indien

1:54 min

Att det råder dåliga arbetsförhållanden i indiska fabriker där ridutrustning tillverkas kom som en nyhet för Ridsportförbundets ordförande. Efter Kalibers granskning ska de nu se över vilka krav de ställer på sina samarbetspartners.

- Det här var en nyhet för mig. Vi vill förstås att de som producerar vår utrustning ska ha drägliga arbetsförhållanden, så det är bra att det här kommer upp till ytan så man kan ta ställning till det, säger Ulf Brömster, ordförande för Ridsportförbundet.

Merparten av den ridsportutrustning som säljs i svenska butiker tillverkas i norra Indien. I garvningsprocessen av läder till sadlar, grimmor, träns och annat kan det användas över 100 olika kemikalier, vilket gör verksamheten farlig för arbetarna.

Kalibers reportrar utgav sig för att vara inköpare när de besökte de dåligt ventilerade fabrikerna i Kanpur, och ingenstans såg de att arbetarna hade någon skyddsutrustning när de garvade läder. Dammet och partiklar från hudarna bidrar till ökad risk för astma och cancer i luftvägarna.

Varuhuset Gekås, i Ullared, har sålt ridsportutrustning i tio år. Förra året uppgick försäljningen till 75 miljoner kronor.

– Vi gör stickprovskontroller mot själva produktionen och då är det monteringen av grimmor, det är så långt vi har kommit, säger Malin Helde som är vd med ansvar för inköp.

Ni har inte besökt produktionen?

– Nej. Det är en resurs- och prioriteringsfråga, säger Malin Helde på Gekås.

Ulf Brömster på Ridsportförbundet säger att de nu bör fundera på vilka krav de ställer på sina samarbetspartners och leverantörer, och hur man kan öka upplysningen. Tills vidare råder han ryttare att vara frågvisa i butikerna.

- Ju fler frågor vi ställer, desto större tryck lägger vi på återförsäljare och producenter, säger Ulf Brömster.

Priserna har pressats på hästsportsprodukter de senaste åren, och billiga varianter kan också hålla god kvalité, tycker Eva Gullberg som har ridit i 20 år. Men hon skulle gärna se att konsumenterna fick mer information om arbetsförhållanden.

– Att det ska gå rätt till, att det inte ska vara hälsovådligt för någon att hålla på med beredning utav läder och så. 

Så någon sorts märkning hade varit bra?

– Ja, varför inte? Det skulle ju vara jättebra, säger Eva Gullberg och återgår till shoppingen i ridsportbutik i Stockholm.