Oklart hur EU-flyktingar ska fördelas

1:31 min

En politisk överenskommelse om att fördela ytterligare 120 000 asylsökande har nåtts - men hur de ska fördelas är inte klart, sa Frankrike och Tysklands inrikesministrar på måndagskvällen.

– Det enda man har kommit överens om under kvällen är att man ska ta om hand 160 000 flyktingar - men inte hur det ska gå till. Enligt mina uppgifter har Ungern, Polen, Rumänien, Litauen, Tjeckien och Slovakien synpunkter på hur flyktingarna ska fördelas medlemsländerna emellan, säger Sveriges Radios EU-korrespondent Jan Andersson.

Tidigare har EU kommit överens om 40 000 flyktingar, och nu tillkommer alltså 120 000 människor, uppgav Tysklands inrikesminister Lothar de Maiziere tillsammans med sin franske kollega Bernard Cazeneuve på en presskonferens.

I överenskommelsen ingår däremot inte några kvoter och exakta detaljer om hur fördelningen ska gå till. Det lämnas i stället till nästa gång EU:s inrikesministrar träffas, den 8 oktober i Luxemburg.

– Då kommer det sannolikt "det stora slaget" att ske om vilken modell man ska använda. Fortfarande verkar det alltså vara så att en del medlemsländer säger blankt nej till tvingande kvoter inom EU. Och då kan det bli en omröstning i om detta i ministerrådet, vilket är väldigt ovanligt, säger Jan Andersson i Bryssel.