Bättre skola och utbildad polis kan minska diskrimineringen av svarta

1:39 min

Polisen måste utbildas för att sluta diskriminera och den ska övervakas och ställas till ansvar oftare. Det är ett par av förslagen från den så kallade Ferguson-kommissionen i Missouri i USA, som presenteras i dag.

Det handlar om ras, tro inget annat, står det i inledningen av Ferguson-kommissionens rapport.

Kommissionen, som tillsattes efter Michael Browns död, en ung obeväpnad svart man som sköts ihjäl 2014 i Ferguson av en vit polis, pekar på stora skillnader mellan afro-amerikaner och vita och har en rad förslag för att minska diskrimineringen.

Ett är bättre utbildad polis. Kommissionens ordförande Dan Isom, före detta polischef i staden St Louis, har sagt att delstaten Missouri ligger efter alla andra stater.

– Vi ligger efter i polisprofessionalism, i ansvarighet och i statlig översyn, sa Isom.

Kommissionen, som samlat data men också hållit offentliga möten, konstaterar att afro-amerikaner i Missouri känner av diskriminiering på alla områden och att den varat i generationer.

Siffrorna ger tydliga besked, till exempel är skillnaden i genomsnittlig förväntad livslängd 18 år mellan ett vitt och ett svart bostadsområde med bara en kvarts bilresa emellan.

Alarmerande - skriver kommissionen, som konstaterar att verklig förändring kommer ta lång tid och bland annat kräver ett bättre skolsystem, höjda minimilöner och mer omfattande sjukförsäkringar - dessutom alltså bättre utbildad polis som ska ställas till ansvar oftare.

Kommissionens förslag måste godkännas av politikerna för att kunna genomföras och flera av dem är kontroversiella bland Missouris republikanska delstatsmajoritet.