De borgerliga backar i Norges kommunalval

1:13 min

I Norge verkar dagens lokalval bli en motgång för de två regeringspartierna: Høyre och Fremskrittspartiet. Vid niotiden under måndagskvällen kom den första prognosen över valresultatet, och den tyder på att de norska socialdemokraterna, Arbeiderpartiet, har gjort sitt bästa lokalval sedan 80-talet.

Så här sa partiets vice ordförande Hadia Tajik till norsk tv för en liten stund sedan.

– Om de här indikationerna håller ända fram till målet så har Arbeiderpartiet gjort sitt bästa val på nästan 30 år. Det är viktigt att inte ta ut segerna i förskott, men detta är bra indikationer, sa Arbeiderpartiets vice ordförande Hadia Tajik till NRK.

Den första prognosen, som bygger på drygt en halv miljon röster, pekar mot att Arbeiderpartiet får över 34 procent. Bland annat verkar det bli maktskifte i Oslo efter 18 år med borgerligt styre i kommunen.

För regeringspartierna är valet en besvikelse. Høyre tycks tappa över 4 procentenheter jämfört med förra lokalvalet. Högerpopulistiska Fremskrittspartiet gick till val mot avtalet om att Norge ska ta emot 8 000 kvotflyktingar från Syrien.

Men enligt den första prognosen tappar det invandringskritiska partiet ett par procentenheter till 9 procent.

Klart är att norska valets största vinnare är lilla Miljöpartiet De Gröna. 2011 fick partiet knappt en procent av rösterna. Nu verkar de gröna få femfaldigat stöd, med över 5 procent.