EU-möte: Nytt nej till tvingande flyktingkvoter

1:47 min

Trots tuffa förhandlingar blev det ingen överenskommelse om obligatoriska flyktingkvoter för EU:s medlemsländer. Men ministrarna kunde enas om att tillsammans ta hand om sammanlagt 160 000 flyktingar, men inte hur det ska gå till.

EU-kommissionären Dimitris Avramopoulos var besviken efter mötet för nu väntar ett nytt möte där frågan om bindande flyktingkvoter kommer upp igen.

– Världen tittar på oss. Det är dags för var och en att ta sitt ansvar, sade Dimitris Avramopoulos i går kväll, efter sex timmars mycket hårda förhandlingar med migrations- och justitieministrarna inom EU.

– Vi har inte den överenskommelse som vi ville, förklarade Avamopoulos. 

Vad det handlar om är det är sex länder som hittills har vägrat gå med på ett gemensamt, bindande kvotsystem inom EU. Det är Ungern, Polen, Rumänien, Litauen, Slovakien och Tjeckien.

Men efter mötet igår kväll, står det ändå klart att det med all säkerhet kommer att bli en omröstning om en månad när ministrarna träffas igen - om inte det inte blir ett möte innan dess - och då kommer ändå EU-kommissionens förslag om obligatoriskt kvotsystem att vinna en sådan omröstning.

De här sex länderna har nämligen inte tillräckligt många röster för att stoppa förslaget, säger Sveriges migrations- och justitieminister Morgan Johansson. Därför kommer ändå länderna att tvingas gå med att vara med i EU:s gemsamma fördelning av de totalt 160 000 flyktingar som mötet handlade om i går.

– Det skulle i så fall innebära att man tvingar länder att göra saker som de inte vill. Å andra sidan är det en situation som vi alla ibland upplever, att man ibland måste göra saker som man inte vill. Bara för att omständigheterna faktiskt påkallar ett politiskt ledarskap. EU måste kunna utöva det politiska ledarskapet nu, sade Morgan Johansson efter mötet på måndagskvällen.