Gränskonflikt mellan Venezuela och Colombia förvärras

2:09 min

Gränskonflikten mellan Colombia och Venezuela eskalerar. Colombia anklagar Venezuela för att ha kränkt landets luftrum under en överflygning med två militärflygplan. Samtidigt väljer tusentals colombianer att lämna sina hem i Venezuela av rädsla för att bli deporterade eller fängslade.

Hör mer i P1-Morgon.

– Vi håller på och fixar id-kort, säger Rodrigo Hill samtidigt som hans fyra barn fascinerat stirrar på sina bläcksvarta fingertoppar.

Familjen har precis kommit över gränsen från Venezuela. Rodrigo är colombian men hans fru och barn är venezolaner.

– Venezolanska myndigheter hotade att deportera mig eftersom jag är colombian, och jag fick höra om colombianer som hamnat i fängelse anklagade för smuggling, så vi bestämde oss för att fly med bara kläderna vi hade på kroppen, säger Rodrigo.

Hans fru Wilma Navarro torkar tårarna med sin rosa t-shirt.

– Min släkt, mina saker, vårt hus. Allt är kvar i Venezuela. Här har vi ingenting, säger hon.

Rodrigo Hill beskriver hur presidenten ser på saken.

– President Maduro säger att alla colombianer är smugglare, och att det är därför det saknas varor i butikerna, men det stämmer inte. Det beror på att den venezolanska ekonomin är i botten - ingenting produceras där längre, säger han.

Rodrigo och Wilma har kommit till det vita tält som colombianska myndigheter ställt upp i staden Paraguachón precis vid gränsen, som nu blockeras av venezolansk militär.

Totalt har cirka 20 000 colombianer valt att lämna Venezuela sen gränsen stängts, ytterligare runt 2000 har deporterats. Det var också här i Paraguachón som två venezolanska militärflygplan flög in på colombianskt luftrum, enligt den colombianska regeringen som framfört en protest.

Venezuelas utrikesminister nekar till anklagelserna. Men här vid gränsen säger många att de såg planen.

– Jag blev rädd när jag hörde militärflygplanen, säger Judis Castro, som arbetar i det vita tältet. Jag tänkte: hoppas det inte blir krig.