Ungerska gränsen stängdes vid midnatt

1:49 min

Hundratals flyktingar väntar vid gränsövergången mellan Serbien och Ungern, efter att gränsen stängdes vid midnatt.

Ahmed från Syrien kom ett par timmar för sent och nu sitter han på en kartongbit och väntar.

– Den information jag hade när jag kom hit, var att gränsen var öppen. Nu vet jag inte vad som ska hända, jag vill bara vidare, säger han.

Hjärtslitande scener utspelade sig när Ungern stängde gränsen vid serbiska Horgos exakt vid midnatt.

En hjälparbetare säger att familjer delades, när alla inte hann fram till gränsövergången strax innan stängningen.

En kvinna som gjorde ett uppehåll för att amma sitt barn var ett par minuter sen, hon fick stanna på den serbiska sidan medan hennes man och resterande barn hade passerat.

Nu väntar hundratals människor på att något ska hända. De har övernattat vid gränsövergången i tält eller under bar himmel.

Informationen är mycket knapphändig.

Ahmed har tagit sig från Syrien och är på väg mot Tyskland, säger han. Hans fru och fyra barn är kvar i Syrien, där kriget rasar för fullt. Han vet inte vad han ska göra om han tvingas stanna i Serbien.

– Nä, nä jag vet faktiskt inte. Om gud vill kommer jag över, jag hoppas det.

Backol Istvan som är byordförande i Horgos säger att gränsövergången skulle ha öppnat klockan sju på morgonen, men att detta inte har hänt. Och lokalinvånarna i Horgos ocjh Kanjiza som brukar anvönda just den hä’r gräsnövegååmgen för att ta sig till Ungern, fastande i morse tillsman med flyktinagrna.

– Många är mycket frustrerade, situationen här påverkar deras liv markant och har gjort det sedan i somras, säger Backol Istvan som också berätttar att många bybor har släkt på andra sidan.

– Vi har fått hänsvisa dem till en annan gränsövergång några mil härifrån, på motorvägen, där man måste passera med bil, säger Backol.

Den information han har fått från ungerska myndigheter är att alla som försöker ta sig över gränsen olagligt, kommer att gripas och riskerar upp till fem års fängelse.

Det enda sättet för flyktingarna att passera gränsen nu, säger Backol Istvan, är att registrera sig i Serbien.

– Det är den informationen vi fått, de måste registrera sig här och ange sina asylskäl. Och det innebär att det riskerar att få stanna kvar i Serbien, säger han.