Valbakslag för Norges regering

2:05 min

I Norge kan gårdagens lokalval få konsekvenser för landets högerregering. Båda regeringspartierna fick minskat stöd och inom Fremskrittspartiet väntas nu debatt om att partiet kanske ska lämna regeringen.

– Jag är besviken över att resultatet inte blev bättre än det blev, säger Siv Jensen till norska tv-bolaget NRK.

Jämfört med förra lokalvalet tappade högerpopulistiska Fremskrittspartiet 1,7 procentenheter av sitt väljarstöd i Norge som helhet. Partiet föll därmed ner under det psykologiskt viktiga 10-procentstrecket.

Resultatet svider för Fremskrittspartiet, säger statsvetarprofessor Bernt Aardal till Ekot. Han är en av de politiska bedömare som säger att valresultatet kommer leda till intern debatt inom partiet.

Där finns flera krafter som anser att Fremskrittspartiet kanske bör lämna regeringen för att kunna ägna sig mer åt sina hjärtefrågor som skattesänkningar och invandringskritik.

Statsminister Erna Solbergs parti Høyre backade med hela 4,7 procentenheter jämfört med 2011 års val. I Norge pågår nu spekulationer om att valresultatet kan leda till att en eller flera ministrar tvingas lämna regeringen.

Det norska valets största vinnare blev lilla Miljøpartiet De Grønne som nu för första gången har blivit en riktig maktfaktor i norsk politik. Partiet gick från inte ens en procent i förra lokalvalet till över 4 procent nu.

Även de norska socialdemokraterna, Arbeiderpartiet, gick framåt i valet och lär nu ta makten bland annat i flera av Norges största kommuner, som Oslo och Bergen.

– Arbeiderpartiet har gjort det bästa kommunvalet som något norskt parti har gjort på tre decennier, sa partiledaren Jonas Gahr Støre inför jublande partikamrater.