Sammandrabbningar i Jerusalem

1:52 min

För tredje dagen i rad är det oroligt på och kring Tempelberget i Jerusalem. Palestinier och israelisk polis drabbar samman kring al-Aqsamoskén och på gatorna i närheten.

En grupp palestinier har barrikaderat sig inne i al-Aqsamoskén. De kastar sten och skjuter iväg fyrverkeripjäser mot de israeliska poliser som just nu finns där utanför, inne på det muromgärdade moskéområdet som av muslimer kallas för Haram al-Sharif. I normala fall är polisen posterad vid ingångarna från västra Jerusalem till moskéområdet där det finns två moskéer, förutom al-Aqsa även den mindre, kupolformade Klippdomen, som är byggd runt Tempelbergets topp. 

Oroligheterna har nu pågått i tre dagar. Det började i söndags, på morgonen innan det judiska nyåret Rosh Hashanah startade. 

Även på gatorna runt Tempelberget har polis och demonstranter drabbat samman. Polisen har svarat med tårgas och chockgranater. Människor har skadats och polis har gripit några av de som barrikaderat sig uppe på berget.

Tempelberget är av stor vikt för både troende judar och muslimer. För många judar är det den allra viktigaste. Det var här som det står i Bibeln att de två templen en gång stod. För muslimer är berget platsen där Muhammed en gång påbörjade sin färd mot himlen.

Under det judiska nyåret kommer många judar för att be vid den västra muren, som ligger precis nedanför al-Aqsamoskén. Det finns en oro för att besöken ska störas. Upp på berget får man komma men enligt överenskommelse ska judar inte be där uppe. Bland muslimer finns en oro för att detta ska ändras.

När det sker sammandrabbningar kring Tempelberget, vilket det gjort många gånger, så är det av politisk vikt. Att före detta premiärminister Ariel Sharon, som vid den tiden var oppositionspolitiker, besökte platsen i just september år 2000 var en av anledningarna till att ett palestinskt uppror, den andra intifadan, startade.

Jordanien, som enligt avtal med Israel, har ansvaret för de muslimska heliga platserna på berget har sagt att det som händer nu kan få allvarliga konsekvenser för relationerna med Israel. USA har fördömt våldet och sagt att båda sidor måste visa återhållsamhet.