Statsministern: Jag tror på ett Sverige som vi skapar tillsammans

0:53 min

Statsminister Stefan Löfven tog bland annat upp den senaste tidens flyktingkris när han höll sin regeringsförklaring i samband med riksmötets öppnande.

– Jag tror på ett Sverige som vi skapar tillsammans, som är något större än en sammanslutning av människor på en geografisk yta. Som en gemenskap – det är vi som har ansvar för varann. Där människors vilja till engagemang och vilja till arbete är det som bygger samhället starkt, där vi välkomnar människor som flyr undan krig och förtryck. Där ingen lämnas efter, men ingen heller hålls tillbaka.

Stefan Löfven tackade riksdagsledarmöterna för gott samarbete i flera frågor och framhöll bland annat att Sverige står upp för asylrätten.

– Ansvaret för asylsökande måste delas. Det gäller i EU, mellan EU:s medlemsländer, inget land ska smita undan sitt ansvar. Det gäller i Sverige mellan kommunerna, ingen kommun ska kunna smita undan sitt ansvar.

Regeringen vill också ta initiativ till att aktivt påverka läget i Syrien:

– Sverige vill att EU samlar sig till en mer aktiv och pådrivande roll i kontakt med länder i regionen och konstruktivt stödjer FN:s sändebud i Syrien. Sverige vill se att en internationell kontaktgrupp bildas med USA, Ryssland, regionala parter och EU, för att främja FN:s ansträngningar. Och det brådskar. FN:s säkerhetsråd och dess stormakter måste ta sitt ansvar och få ett slut på detta blodbad.