Stor ökning av ensamkommande barn till Sverige

2:17 min

Enligt Migrationsverkets senaste prognos beräknas 12 000 ensamkommande barn komma till Sverige för att söka asyl i år, vilket är 5 000 fler än året innan. Det här ställer stora krav på landets kommuner att hitta boende till alla ensamma ungdomar, som ofta fått utstå mycket längs flykten.

– Det är hemskt men det är bara ungdomar som vågar och som är starka och som fått chansen att överleva som kommer till Sverige. Det som är svaga och inte har något alls de klarar inte att komma hit, säger Muhammed Abdullahi.

Muhammeds resa började i Somalia, gick över Kenya, Libyen, Malta och genom Europa innan han 2010, 14 år gammal kom till Sverige.

Han gjorde sin resa, ensam, utan någon egentlig plan för vart han skulle och han var nära att dö på vägen. Och antalet ensamma ungdomar som kommer till Sverige med liknande erfarenheter ökar.

Matilda Brinck-Larsen som jobbar på ett boende för ensamkommande ungdomar i Göteborg möter de varje dag.

– Det första är att barnen inte litar på att flykten är slut. Jag upplever att barnen är i ständig beredskap. De sover med kläderna på, de få tillhörigheter man har står i en liten påse bredvid sängen precis som är alltid redo för att kunna bryta upp när som helst, berättar Matilda Brinck-Larsen.

Matilda Brinck-Larsen visar runt. Här bor 17 ungdomar på varje avdelning. Det är hemtrevligt, liv och rörelse. Överallt finns lappar uppsatta med svenska ord. Och snabbt tar en nyanländ kille som sitter vid bordet och pluggar chansen att öva.

– Hej, hur mår du?

Trycket är hårt att hitta boende till ungdomarna. Matilda Brinck-Larsen fick bara några dagar på sig att öppna en den nya avdelningen. Prognosen för Götebrog är att ytterligare 300 platser kommer behövas fram till årsskiftet och Matilda är orolig för barnen som är på väg.

– Min känsla är att jag har barn på väg genom Europa på väg hit till mig, och jag kan inte hjälpa dom hit och varför görs inget för att underlätta för dom. Det frustrerar mig, säger Matilda Brinck- Larsen.