Ramberg: Löfven håller sig på gamla spåret

1:35 min

Det fanns inga spår av krismedvetande i statsministerns regeringsförklaring. Trots en radikalt förändrad politisk debatt och deprimerande opinionssiffror trampar Stefan Löfvens regering vidare enligt sin sedan länge uppgjorda plan. Det menar Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.

Den politiska debatten i Sverige har genomgått en stor förändring sedan Stefan Löfven i oktober förra året läste upp sin första regeringsförklaring. Invandringsfrågan har växt till dominerande politiskt samtalsämne på bekostnad av regeringens egna huvudfrågor jobb och skola.

Regeringens popularitet är i dalande och dess möjligheter att med nuvarande politik uppnå sina mål starkt ifrågasatta, inte minst i de egna leden.

Ändå lät Stefan Löfven i dag som om inte mycket förändrats sen valdebatten förra året. Med undantag av ett längre avsnitt om flyktingkrisen och läget i Syrien kunde talet ha hållits för ett år sedan.

Formuleringar som "resan har börjat" och "steg för steg" ger bilden av en regering som inte låter sig stressas av motvinden. Som inte byter spår eller försöker överraska det politiska Sverige med nya oväntade grepp.

Också det som hittills är känt om budgeten visar att kursen ligger fast. Finansminister Magdalena Andersson håller fast vid den formel - "krona för krona" - som hennes huvudmotståndare Anders Borg lanserade i ett sista försök att vinna förra årets val. Och som skulle bakbinda Socialdemokraterna och hindra dem från att lansera kostsamma reformer och investeringsprogram.

Hittills har den nya regeringen accepterat Borgs restriktion på ett sätt som han själv inte alltid gjorde.

Det enda som satt tydligt nya spår är alltså det senaste årets stora fokus på flyktingfrågan.

I den regeringsförklaring Löfven läste upp för ett år sedan fördömde han "idén att bedriva en integrationspolitik" som "föråldrad". "Vägen in i Sverige...är en angelägenhet för alla." Alltså helt i linje med vallöftet att avskaffa posten integrationsminister.

Nu låter det lite annorlunda. Häromdagen presenterade regeringen sitt "etableringspaket" som syftar till att underlätta för just flyktingar att få jobb, utbildning och bostad. En fråga som Löfven också uppehöll sig vid i regeringsförklaringen.

Nu kallar han till "nationell samling " för en "bättre etablering". Vad regeringen än vill kalla saken har den i praktiken börjat bedriva en integrationspolitik.