Löfven: Inget land ska smita undan

1:57 min

Flyktingfrågan dominerade när riksdagen i dag öppnade. Statsminister Stefan Löfven påminde om att ansvaret för asylsökande måste delas.

– Det gäller i EU, mellan EU:s medlemsländer. Inget land ska smita undan. Det gäller i Sverige - mellan kommunerna. Ingen kommun ska smita undan sitt ansvar.

Stefan Löfven lyfte fram hur Sverige skall klara mottagningen av all de nyanlända med snabbare etablering, mer stöd till kommuner. Flyktingarna var även ett tema för kungen när han öppnade riksmötet, och att det finns en stark vilja att hjälpa till.

– Kanske har denna nya insikt i Sverige gjort att vi har kommit varandra lite närmare.

Stefan Löfven byter inte ut någon av sina ministrar och sammantaget var det få överraskningar i hans regeringsdeklaration.

En nyhet i regeringsförklaringen är att Sverige vill att en internationell kontaktgrupp bildas för fredsansträngningarna i Syrien. Det här är ett direkt resultat av en begäran från FN:s sändebud i Syrien, Staffan de Mistura, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström:

- Han vill gärna ha till stöd för detta i en internationell grupp med länder som har ett stort inflytande och intressen i Syrien och det inbegriper både USA och Saudiarabien, Iran och Ryssland. Och Ryssland har hittills varit det land som har blockerat alla framsteg i säkerhetsrådet.

Och så här recenserar några av de politiska motståndarna regeringsdeklarationen. Folkpartiets Jan Björklund:

– Jag tycker att det är märkligt att trots regeringens långa regeringsförklaring så glömde statsministern att nämna att han på måndag i nästa vecka ska höja skatterna på jobb och företag i Sverige med 40 miljarder kronor. Det är rekordhöjningar och det kommer att slå hårt mot jobben i Sverige.

Och Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra saknade besked om Nato:

– Jag hade velat se mer konkreta besked i säkerhetspolitiken . Till exempel nämndes inte Nato alls.

Löfven upprepade sitt löfte att Sverige ska nå EU:s lägsta arbetslöshet 2020, och att det ska nås genom regeringens så kallade jobbagenda, med investeringar, mer aktiv näringspolitik och satsningar på matchning av kompetens.