Både oro och stort engagemang för nyanlända i Skåne

1:37 min

Samtidigt som Sverigedemokraterna har medvind i opinionen har också engagemanget runt om i Sverige till stöd för flyktingarna ökat dramatiskt de senaste veckorna. I Broby i Skåne bär många på både oro för ökad invandring och ett engagemang till stöd för nyanlända.

Gerd Persson och hennes man Ingvar bor utanför Broby i Östra Göinge kommun i Skåne. Tillsammans med två asylsökande vänner från Syrien påtar de i trädgården och övar på att prata svenska. För Gerd och Ingvar är det en självklarhet att välkomna flyktingar i sitt hem och göra vad man kan för att hjälpa dem.

 – Jag tror att en nyckel är att vi som svenskar ska våga hjälpa dem, säger Gerd Persson.

Östra Göinge kommun är bland de kommuner i hela landet som tagit emot flest nyanlända per invånare - flest i Skåne och mer än dubbelt så många som flera av kommunerna häromkring.

Här finns många som menar att kommunen bär en för tung börda. Kommunalrådet, moderaten Patric Åberg, har blivit rikskänd för sin kamp mot Migrationsverket, som handlar upp asylboenden med lokala entreprenörer utan att kommunen får säga stopp. Och även Gerd känner en oro.

– Jag känner ju både och, jag känner som att vi nog inte orkar med mer i vårt samhälle för vi redan har fått så mycket som vi tål.

Samtidigt finns här många som precis som Gerd och Ingvar ger av sig själva för att på olika sätt stötta flyktingar och andra invandrare. Ett engagemang som växer kraftigt på många håll i Sverige just nu.

Men för Gerd Persson råder inget motsatsförhållande mellan oro och engagemang och hon tror inte att Sverige blir allt mer polariserat i synen på invandring. Istället tror hon att många häromkring känner som hon, att oron att gränsen snart är nådd mycket väl går att kombinera med ett varmt engagemang.

– Ja, jag tror de är ganska så positiva och ändå tveksamma, det är väldigt mycket det som det handlar om, säger Gerd Persson.