Nytt möte om flyktingkvoter efter tyska påtryckningar

1:52 min

Det går inte att vänta till ordinarie möte i oktober, sa ledarna för Tyskland och Österrike i dag. Och på kvällen kom klartecken att det blir ett nytt möte den 22 september.

– Den här frågan måste lösas gemensamt inom EU och därför har vi nu bett EU:s permanente ordförande Donald Tusk att kalla till ett extra möte redan nästa vecka, sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel när hon framträdde tillsammans med sin österrikiske kollega vid en ovanligt tydlig och känsloladdad presskonferens i eftermiddags.

Och senare på kvällen kom också klartecken från Luxemburg att det kommer hållas ett nytt möte om flyktingkrisen nästa tisdag.

Flyktingkrisen överskuggar just nu allt annat i det politiska Berlin där krismötena avlöser varandra. Besvikelsen över gårdagens misslyckade försök att fördela flyktingar enligt kvoter över alla EU-länder var tydlig. Den österrikiske förbundskanslern Werner Faymann antydde att sanktioner kan bli aktuella.

– Solidaritet handlar också om pengar och det är klart att man kan ifrågasätta varför vi, nettobidragsgivare till EU, ska ge pengar till dem som nu vägrar att hjälpa oss, sa Werner Faymann.

Ett toppmöte nästa vecka ska framför allt fokusera på hur EU kan förbättra förhållanden i ursprungsländerna, hur EU ska samarbeta med Turkiet i flyktingfrågan och hur man så snabbt som möjligt ska kunna upprätta mottagningscenter för flyktingar utmed EU:s yttre gränser i Grekland, Ungern och Italien.

De gångna dagarnas tvära kast har väckt många frågor och en hel del kritik mot den tyska förbundskanslern. Själv upprepade hon i dag att det var självklart att Tyskland skulle ta emot människor i nöd.

– Om vi ska behöva be om ursäkt för att vi är vänliga - då är det inte mitt land som jag känner det, sa Angela Merkel.